Otvoren autoput od Rume do Šapca, besplatna putarina do kraja godine

Sutoput Ruma-Šabac, najznačajnija infrastrukturna investicija koja spaja Srem i Mačvu i ujedno najkraća saobraćajna veza između Novog Sada i Beograda sa ovim delom zapadne Srbije i Republikom Srpskom, svečano je otvoren u subotu, 14. oktobra.

Dosada je 600.000 stanovnika sa obe strane Save spajao magistralni put i stalne gužve, ubuduće će se novom trasom od Rume do Šapca stizati za 15 minuta. Deonicu čini autoput kroz sremsku ravnicu i novi most na Savi kod Šapca, prenosi RTS.

Autoput Ruma-Šabac, deonica duga 22 kilometra, sa novim mostom na Savi od 1.300 metara, završena je u roku. Početak novog puta je na petlji u Rumi koja je u obliku deteline. Kada sledeće godine bude završena i brza saobraćajnica do Loznice – od Podrinja do prestonice stizaće se za sat i 15 minuta.

Do Nove godine na ovoj deonici putarina se neće naplaćivati.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Dalibor Pešić kaže da će ovaj put biti veliko rasterećenje za ovu vrlo frekventnu saobraćajnicu kojom prođe oko 20.000 vozila, od čega veliki broj komercijalnih, te napominje da će nova saobraćajnica doprineti i povećanju bezbednosti.

Nikola Karadžić iz Koridora Srbije objašnjava da je priprema samog terena pre početka izvođenja radova bila komplikovana.

– Morali smo i da podignemo most na konstrukciju kako bismo izbegli opasnost kada plavi Sava. Na kraju su most i cela deonica završeni šest meseci ranije – rekao je Karadžić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je na otvaranju ove deonice da bi trebalo što pre završiti i brzu saobraćajnicu od Šapca do Loznice.

– Imamo mnogo autoputeva i biće ih tek, ali ovaj deo do Loznice je važno da završimo. Ovo je bilo najvažnije, ali mora sad da se završi i do Loznice, jer to nas posle spaja i sa Malim Zvornikom i sa kompletnim Podrinjem – rekao je Vučić.

Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić istakao je da će do kraja sledeće godine sigurno biti završen deo od Petlovače do Loznice.

Ukupna dužina autoputa od Rume do Šapca sa mostom preko Save iznosi 24,6 kilometara, a obuhvata 440 metara povezanih sa Fruškogorskim koridorom, 22,08 kilometara autoputa od Rume do Šapca, most preko Save dužine 1.335 metara kao i 700 metara dela deonice 3 do petlje Drenovac.

Preostali deo trase Deonice 3, brza saobraćajnica od Šapca do Loznice, dužine 53,88 kilometara, još se gradi. Ukupna dužina deonice Ruma–Šabac–Loznica je 78 kilometara, a ceo projekat je podeljen na tri deonice i to – Deonica 1 autoput Ruma–Šabac, Deonica 2 most preko reke Save i Deonica 3 brza saobraćajnica Šabac–Loznica.

Na celoj ovoj deonici predviđena je izgradnja 56 objekata – od toga 54 mosta, kao i izgradnja osam raskrsnica (pet kružnih i tri denivelisane), ali i tri petlje u Rumi, Hrtkovcima i Drenovcu. Konkretno, deonica autoputa od Rume do Šapca ima šest nadvožnjaka, osam mostova i dve petlje, Ruma i Hrtkovci.

Ovaj autoput ima tri naplatne stanice: „Ruma“ sa 11 prolaza u oba smera, „Hrtkovci“ sa pet prolaza u oba smera i „Šabac“ sa osam prolaza u oba smera. Trasa autoputa Ruma-Šabac zaobilazi naselja Klenak, Platičevo, Hrtkovci i Jarak, čime se ova mesta rasterećuju od teškog teretnog saobraćaja. Ispred Hrtkovaca je izgrađen nadvožnjak sa petljom.

Foto: Koridori Srbije/Facebook

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.