Otvoren prvi evropski „koridor za električne kamione“

Kompanija Aral koja upravlja s više od 2.400 benzinskih pumpi širom Nemačke, otvorila je 23. januara i prvi evropski koridor za punjenje električnih kamiona.

Svečana ceremonija otvaranja koridora za punjenje električnih kamiona održana je na Aral Autohofu u Bensheimu. Na ovaj način, praktično je elektrifikovano 600 kilometara koridora Rajna-Alpi, jedne od najprometnijih evropskih logističkih ruta.

Izvor: Aral.de

Koridor za punjenje trenutno uključuje šest stanica visokih performansi (snage 300 kW) koje se nalaze na kamionskim stajalištima u Švegenhajmu, Benshajmu, Riselshajmu, Rajnbelenu, Diseldorfu i Dortmundu.

U narednim mesecima počeće sa radom još dve stanice, u Bad Honefu na A3 i u Kelnu.

Pošto je u pitanju CCS tehnologija punjenja, stanice za punjenje mogu da koriste i putnička vozila (nisu striktno rezervisane za kamione).

Električni kamioni će moći da dobiju zelenu energiju za domet do 200 km za svega 45 minuta, saopštio je Aral.

Aleksandar Junge, član odbora kompanije Aral za e-mobilnost, istakao je da je diskusija o e-mobilnosti trenutno u velikoj meri fokusirana na sektor putničkih automobila, ali da je, međutim, i saobraćaj srednjih i teških teretih vozila takođe na ključnoj prekretnici.

– To posebno pokazuju najave proizvođača. Naša strategija je osmišljena da zadovolji ovu potražnju uz odgovarajuću ponudu. Prvi evropski koridor za punjenje je važna prekretnica na ovom putu, jer nam omogućava da punimo e-kamione, koji trenutno uglavnom moraju da se vrate u svoju matičnu lokaciju radi punjena – dodao je.

Foto: Aral.de

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.