Pančevo prvi grad u Srbiji koji će koristiti solarnu energiju i vetrogeneratore u oblasti saobraćaja

Pančevo je prvi grad u Srbiji koji će koristiti solarnu energiju i vetrogeneratore u oblasti saobraćaja.  U sredu, 23. oktobra 2013. godine svečano je promovisan projekat „Čist vazduh“ i pušteno u rad „Ostrvo za održivi saobraćaj“.

U okviru programa „Sinet – Trans lokalna mreža za saradnju između Italije i Jugoistočne Evrope“, obezbeđen je novac za  izgradnju ostrva za održivi saobraćaj koje se sastoji od fotonaponskih panela i fotonaponskog uređaja za napajanje, povezanog na bateriju za punjenje automobila i bicikala. „Kooperacione Italijani“- Kancelarija ambasade Italije za saradnju i razvoj obezbedila je sredstva u iznosu od 220.000,00 evra u okviru programa, koje je Region Emilija-Romanja usmerio ka gradu Pančevu, a Provincija Ravena je tehnički izvela projekat.

Predmet ove donacije je nadstrešnica sa fotonaponskim panelima i vetrogeneratorima, 2 električna automobila sa dva sedišna mesta, 1 električni automobil „Reno Kangu“, sa pet sedišnih mesta, 4 električna bicikla i uređaj za punjenje akumulatorskih baterija koji se napaja direktno sa elektromreže kao dopunski izvor napajanja.

Vozila će se koristiti za obilazak mernih mesta monitorig sistema i rad inspekcije za zaštitu životne sredine, kao jedan zaokružen sistem rada koji potpuno funkcioniše na ekološkim principima i promoviše smanjenje emisije štetnih gasova.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.