Prekinut protest prevoznika – Postignut dogovor sa Ministarstvom finansija

Protestna blokada carinske ispostave Terminal Beograd, koja je bila zakazana za ponedeljak 26. novembar od 8 do 20 časova, prekinuta je oko 16 časova tog dana jer je kabinet ministra finansija pozvao predstavnike prevoznika na sastanak sa ministrom Sinišom Malim, koji je održan u petak 30. novembar 2018. godine.

Ministar finansija Siniša Mali je sa predstavnicima Poslovnog udruženja Međunarodni transport iz Beograda i Udruženje MDT sistem iz Kraljeva razgovarao o tome na koji način se mogu rešiti pitanja koja se tiču njihovih delatnosti. Predstavnici udruženja su predstavili ministru glavna iskušenja sa kojima se susreću u svom poslu, a ministar je istakao da se uvek zalaže za konkretna rešenja, koja su u skladu sa zakonom, a koja mogu da doprinesu većoj efikasnosti u radu prevoznika.

Ministar Siniša Mali i predstavnici udruženja su postigli dogovor da se u budućem periodu usklade propisi i prakse kako bi se otklonili svi problemi, sa kojima se, kako tvrde, suočavaju prevoznici. To bi trebalo da doprinese većoj produktivnosti i efikasnosti u njihovom radu.

Sagovornici su se saglasili da će ubuduće sva pitanja rešavati razgovorom, a ne na ulici, kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu.

Sastanku su prisustvovali i državna sekretarka Јelena Tanasković, državna sekretarka Danijela Vazura, šef kabineta ministra Luka Tomić, pomoćnica ministra za carinski sistem Snežana Karanović, direktorka Poreske uprave Dragana Marković i direktor Uprave carina Miloš Tomić.

Podsećamo, prevoznici od države traže da se ubrza carinska kontrola, tvrdeći da su zbog njenog trajanja čak 5 do 8 dana mesečno u zastoju, zahtevaju umanjenje akciza za gorivo i njen delimični povraćaj, izmene zakona o porezu na dobit na osnovu koje je onemogućeno dobijanje poreskih kredita u januaru 2014, kao i ukidanje naplate parkinga na privatnim posedima u neposrednoj blizini granice. Takođe, žalili su se i da su ugroženi nelojalnom konkurencijom kolega iz inostranstva zbog nedostatka sluha koje za njihove probleme pokazuje država.