Prevoznici bez lokatora plaćaće kazne od 50.000 do 1,5 miliona dinara

Za više od mesec dana primene uništeno je 100 lokatora. U Upravi carina upozoravaju da su za lokatore, kao i za carinske plombe, odgovorni prevoznici. Vozači još nisu kažnjavani, ali će uskoro, ukoliko na granični prelaz stignu bez ili sa oštećenim uređajem – protiv njih biti podnošene prekršajne prijave. Transportnoj firmi tada preti kazna od 50.000 do 1,5 miliona dinara.

Vlada je Uredbom iz februara 2017. godine predvidela uvođenje lokatora na svim kamionima koji prolaze kroz Srbiju. Primena je počela fazno i 20. marta su lokatori uvedeni u sve carinske ispostave. Nabavka softvera i 15.000 uređaja budžet Srbije je koštala 729,3 miliona dinara.

Uvođenjem lokatora carinici imaju mogućnost da svakog momenta prate kretanje kamiona kroz Srbiju, uoče neobična zaustavljanja i vide da li iko pokušava da nešto doda tovaru.

U Upravi carina očekuju da će primena lokatora znatno uticati na smanjenje sive ekonomije i sprečavanje krijumčarenja i kažu da će posle tri meseca analizirati uticaj lokatora.

Ukoliko vozač posle pauze primeti da je oštećena omča lokatora ili carinska plomba, carinici savetuju da obavesti policiju ili se javi najbližoj carinskoj ispostavi. Praksa pokazuje da u kamione često pokušavaju da uđu migranti.

Šta prevoznici kažu o primeni lokatora pogledajte OVDE.