Promene kod tehničkog pregleda – Usvojene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja

Skupština Srbije usvojila je 9. novembra izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, kojima se ukida odredba koja je predviđala tehnički pregled vozila dva puta godišnje.

Naime, zakonom je bilo predviđeno da je tehnički pregled za vozila starija od 15 godina obavezan na svakih šest meseci.  Ta potencijalna muka ogromnog broja vozača u Srbiji (prosek starosti vozila 16,4 godine) i zakonski je sprečena, pa će se vozila, bez obzira na starost, na tehnički pregled upućivati samo jednom godišnje.

Ukinuta je i obaveza prvog redovnog tehničkog pregleda za novoproizvedena vozila. To u praksi znači da će vlasnici tih automobila svoje (nove) ljubimce voziti na tehnički pregled tek posle dve godine od kupovine. Ipak, da bi registrovali ova vozila moraju da od prozvođača – uvoznika dobiju „Potvrdu o saobraznosti“, dokaz koji sadrži tačne podatke o karakteristikama vozila.

Uvoznici i domaći proizvođači vozila, ukoliko izdaju ovu potvrdu sa netačnim podacima biće kažnjeni u iznosu od 200.000 do 600.000 dinara!

– Potvrda je u suštini ista kao i registracioni list, s tim da se unose i neki dodaci poput fabrički ugrađene kuke ili druge fabrički homologizovane opreme – rekao je za Novosti Milan Belin, direktor kompanije Renault-Nissan Srbija.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.