Prvi „Volvo“ mikseri za beogradski „BetonPlus“

Beogradska kompanija „BetonPlus“, veliki proizvođač i isporučilac različitih vrsta najkvalitetnijeg betona, nedavno je preuzela četiri nova „Volvo“-ova miksera za prevoz betona. Specijalna oprema, čiji je isporučilac jedan od najpoznatijih proizvođača ovakvih nadgradnji, nemački „Liebherr“, nadgrađena je na šasije „Volvo“-ovih četvoroosvinskih kamiona FMX, koji su inače, prilagođeni teškim uslovima eksploatacije u građvinarstvu, putnoj i komunlanoj privredi.

„BetonPlus“ se opredelio za FMX sa pogonom na obe zadnje osovine (8×4) koje pokreće Euro VI motor Volvo D13K od 13 litara sa SCR tehnologijom za čišćenje izduvnih gasova (ubrizavanjem agensa AdBlue), sa 420 KS (2.100 Nm maksimalnog obrtnog momenta pri 800-1.400 obrtaja u minutu) i pojačanom motornom kočnicom VEB+ (kočione snage 375 kW/510 KS).

Sva četiri vozila su opremljena „Volvo“-ovim ručnim menjačem VT2514B sa 14 stepeni prenosa, koji je prilagođen težim uslovima eksploatacije, a ugrađuje se u vozila čija ukupna vučna masa može da bude do 100t. Ova verzija FMX-a ima dozvoljenu tehničku masu do 42t (vozilo+nadgradnja+teret). Pogonske osovine, tandem tipa, sa redukcijom u glavčinama nosivosti su 26t (prenosni 3.46:1), dok prednje osovine podnose opterećenje do 16 tona. Sve četiri osovine su sa paraboličnim oslanjanjem, a na svim su disk kočnice (sa ABS-om i elektronskim nadzorom funkcionisanja). Međuosovinski razmak od 4.600 mm i dugačka šasija omogućavaju ugradnju dužih nadgradnji, kakvi su, na primer, mikseri za beton najveće zapremine.

Visina šasije od 1.100 mm i veliko odstojanje najtiže tačke vozila od tla ovakvim mikserima omogućavaju da se kreću i po vrlo teškim (neuređenim) terenima. Prva četiri FMX miksera za „BetonPlus“ imaju dnevnu (kraću) kabinu, a na dugačkom spisku opreme su, između ostalog, stub upravljača podesiv dubini i nagibu, tempomat (komandni prekidači na upravljaču), manuelni klima uređaj, električni podizač bočnih stakala, bočni štitnik od sunca na vozačevoj strani, pregrada za stvari u srednjem delu komande table, audio sistem sa CD plejerom, četiri zvučnika i komandama na upravljaču… FMX vozila, a to znači i mikseri za „BetonPlus“, imaju kuke za vuču napred i pozadi izuzetnog vučnog kapacitet (napred čak do 32 tone).

Među bezbednosnom opremom ovih vozila je i fabrički ugrađena zadnja zaštita od podletanja. Prednji deo vozila je prilagođen teškim uslovi rada, pa je masivan branik od čvrstog čelika, a ojačana je i zaštita motora (sa donje strane ceo je oklopljen čeličnom pločom koja trpi opterećenja do 4 tone). Na FMX-ove za „BetonPlus“ su nadgrađeni mikseri za beton Liebherr HTM 1004F, čiji hidraulični motori pogon dobijaju sa izvoda na pogonskim agregatima. Bruto zapremina bubnja je 17,6 m³, a neto kapacitet miksera 10 m³ betona.

„BetonPlus“ ima dve fabrike betona i, zajedno sa četiri nova FMX vozila, 15 miksera za prevoz betona (zapremina bubnja od 9 i 10 m³). Među najznačanijim referencama ove kompanije su most na Adi u Beogradu, za koji je „BetonPlus“ isporučio i ugradio 60.000 m³ betona, ambasada SAD u Beogradu, poslovni centar VIG Plaza na ekskluzivnoj lokaciji u novobeogradskoj poslovnoj zoni, petlja Batajnica na autoputu E-75, upravna zgrada i hala za kompaniju Doka Serb, Maxima Center na Novom Beogradu itd.