Rad od kuće, evropska plata i mogućnost napredovanja – Kako postati dispečer u drumskom transportu?

Kako potražnja za prevozom raste, a logistička industrija postaje složenija, sve više rastu i mogućnosti za profitabilnu karijeru posrednika u transportu tereta. Ako vas odlikuje umeće brzog rešavanja problema, imate dobre komunikacione sposobnosti i organizacione veštine, ovo bi mogla biti prava industrija za vas.

Rad od kuće ili sa bilo koje druge lokacije i kompetetivna zarada predstavljaju benefite zbog kojih oglasi za disponente (dispečere) u drumskom transportu privlače veliku pažnju onih koji traže zaposlenje.

Ko su dispečeri i šta zapravo rade? U najkraćim crtama, oni su spona između vozača, brokera, pošiljaoca i primaoca robe. Dispečer je jedna od najvažnijih pozicija u celom kolektivu logistike i upravo od nje zavisi koliko dobro će funkcionisati konkretna usluga transporta tereta. Njihova zaduženja uključuju book-ovanje tura sa brokerima, planiranje kretanja kamiona, saradnju sa vozačima i brigu o dokumentaciji, kako bi ispratili ceo tok procesa – od utovara do istovara robe.

Prva asocijacija na dispečere najčešće su oni koji iz Beograda, Čačka, Novog Sada ili nekog drugog grada u Srbiji rade za američko tržište. Manje je poznato i da ovaj posao možete obavljati za evropsko tržište, na kome trenutno vlada veliki deficit, uz veoma primamljive plate. Osim toga, rad za evropske kompanije sa sobom donosi još jedan benefit, a to je – ista vremenska zona.

Iako se često može čuti da je u pitanju posao za koji nije potrebno dodatno školovanje niti posebna obuka, već da ga praktično može obavljati svako ko zna engleski jezik i poznaje rad na računaru, to u praksi ne izgleda baš tako.

Veliki je broj elemenata koje moramo razmotriti da bi roba bila uspešno isporučena krajnjem klijentu – čak i u uobičajenim okolnostima, a pogotovo u vreme velikih izazova, kriza i problema u lancima snabdevanja. Važno da dispečeri budu adekvatno obučeni, kako bi mogli da sa uspehom obavljaju svoj posao.

Zbog čega nije isto biti dispečer i biti odličan dispečer? Početna plata dispečera za međunarodni transport u Evropi kreće se oko 900 evra, ali daljim usavršavanjem, napredovanjem, stvaranjem kontakata i ostvarivanjem dobrih rezultata, ona veoma brzo može da poraste i do nekoliko hiljada evra. Mogućnosti za napredovanje praktično su neograničene.

Internacionalna kompanija MS Gruppe, uz podršku mnogobrojnih stranih partnera, pokrenula je inicijativu da na području Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine edukuje buduće disponente i pruži im mogućnost da rade od kuće za strana preduzeća sa tla Evrope i ostvare odličnu zaradu.

Ova kompanija, koja duže od decenije posluje u oblastima špedicije i transporta, kupoprodaje vozila, kao i uvoza, kreirala je Disponent Educatonal Centre (DEC), putem kojeg kroz četvoromesečnu detaljnu obuku polaznici stiču sveobuhvatno znanje iz svih neophodnih oblasti.

– Dugogodišnje iskustvo u zapošljavanju freight dispečera i brokera za evropsko tržište i rast potrebe za kadrom upravo u toj oblasti, podstakla nas je da kreiramo jedinstveni online program za obuku dispečera u Srbiji – kažu u MS Gruppe za PlutonLogistics.

Kako ističu, DEC program predstavlja najdetaljniju obuku za disponenta u drumskom transportu za teritoriju Evrope i obuhvata više od 13 sati edukativnog video-materijala, podeljenog u 20 poglavlja. Online model omogućava polaznicima da tempo prilagode svojim potrebama i obavezama i da učenju posvete onoliko vremena koliko su u mogućnosti u toku dana. Takođe, moguće je vratiti se i na već pređene lekcije, a posle svakog završenog poglavlja sledi kratak test znanja, kako bi polaznici odmah proverili da li su bili koncentrisani i pažljivi u učenju ili je nešto ostalo nejasno. Na raspolaganju im je stalna mogućnost online konsultacija sa mentorima-predavačima.

– DEC Degree program je dizajniran na način da je razumljiv svakome, uključujući i one koji nemaju nikakvo prethodno iskustvo u logistici i transportu, nezavisno od nivoa obrazovanja i branše iz koje dolaze. Naš cilj je da polaznicima pružimo sve potrebne alate, informacije, znanje i organizacione veštine, ali i da prenesemo sopstveno iskustvo u poslovima disponenta u međunarodnom drumskom transportu – ističe Dunja Stojanović, direktorka sektora logistike i transporta MS Gruppe i glavni koordinator DEC.

Za predavanja u okviru DEC Degree programa zaslužan je tim od 8 edukatora (stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom u dispečersko-brokerskim poslovima, stručnjaci iz drugih oblasti transportne-logističke industrije, profesori saobraćajnih fakulteta), navode u MS Gruppe.

Nakon završenog kursa i polaganja testa, polaznicima će biti uručen Sertifikat o završenoj edukaciji, koji potpisuje švajcarski ogranak MS Gruppe.

Ono što je veoma važno, jeste da oni koji uspešno završe ovaj program, dobijaju mogućnost zaposlenja u MS Gruppe i svoju karijeru disponenta mogu započeti upravo u toj kompaniji.

Cena programa iznosi 1.199 evra, uz različite opcije plaćanja, kao i mogućnost plaćanja na rate.

Kako bi približila program polaznicima, pružila im mogućnost da na licu mesta postave sva pitanja, kao i da upoznaju predavače, kompanija MS Gruppe organizovaće 15. jula DEC konferenciju u hotelu Sheraton u Novom Sadu, od 18 do 20 časova. Svi polaznici koji na licu mesta potpišu ugovor, ostvaruju 10% popusta na cenu kursa.

Za sve dodatne informacije, posetite zvanični DEC sajt ili pišite na office@dec.degree.

Više informacija o kompaniji MS Gruppe pogledajte na msgruppe.net.