Radovi na obilaznici oko Subotice u završnoj fazi

Posle gotovo tri decenije od početka izgradnje, radovi na izgradnji zapadne obilaznice auto puta oko Subotice ulaze u završnu fazu.

Veliki broj građevinskih mašina i radnika ovih dana angažovan je na drugoj polovini zapadne obilaznice oko Subotice, prenosi RTS.

Dužina deonice je 8,8 kilometara, širina saobraćajnice je 10,7 metara, predviđena je za teški saobraćaj. Trenutno se izvode zemljani radovi, rok za završetak radova je 240 dana – kaže Zoltan Barat, odgovorni izvođač radova „Vojput“ Subotica.

Da bi kamioni na Koridoru 10 konačno auto putem stigli do graničnog prelaza Kelebija, država je ove godine izdvojila milijardu i četristo miliona dinara.

– Ugovoreno je milijardu dinara. Od tog novca se pravi ova deonica. Još ostaje deonica, kružni tok kod graničnog prelaza Kelebija. To će se ugovoriti za mesec, mesec i po dana i ta deonica će takođe biti završena – kaže Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja.

Osim što će olakšati komunikaciju sa subotičkom industrijskom zonom, ipsilon krak će rešiti višedecenijske komunalne i ekološke probleme Subotičana.

– Za Grad Suboticu izgradnja ipsilon kraka, odnosno zapadne obilaznice predstavlja prvi saobraćajni prioritet u gradu. Od zagušenja saobraćaja i ugrožavanja bezbednosti saobraćaja, usled vibracija dolazi do oštećenja saobraćajnica, vodovodne i kanalizacione mreže i ostalih problema – kaže Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice.

Svih 22 kilometra zapadne obilaznice oko Subotice treba da bude pušteno u saobraćaj do kraja ove godine.