ROADPOL objavio rezultate kontrole kamiona: čak 18% više prekršaja!

Evropska mreža saobraćajne policije ROADPOL saopštila je da je tokom poslednje kontrolne akcije Truck&Bus kod teretnih vozila zabeleženo povećanje broja prekršaja od čak 18%. Treća po redu kampanja u 2023, fokusirana na komercijalna vozila, sprovedena je u novembru. 

U zajedničkoj operaciji učestvovalo je 17 zemalja, a ukupno je provereno je 245.500 kamiona i 11.261 autobus. Tokom ove kontrolne nedelje utvrđeno je 38.589 prekršaja.

Kako se navodi u izveštaju, 2.556 puta je dalje putovanje moralo biti zabranjeno dok vozač ne uzme svoj zakonski period odmora ili dok se vozilo ili teret ne vrati u ispravno stanje. Stopa prekršaja iznosila je 26,23% za teretni transport, što je povećanje od 18% u odnosu na rezultate iste operacije pre godinu dana (22,81%). Alarmantno, stopa prekršaja među autobusima iznosila je 6,96%, što je niže od one među kamionima, ali i dalje za 17% više od one registrovane među autobusima pre godinu dana (5,91%).

– Za teretni saobraćaj, to znači da je jedan ili više prekršaja otkriven kod 1 od 4 proverena kamiona. Ovo pokazuje da teretni saobraćaj predstavlja veliki rizik za bezbednost na putevima i da je praćenje i dalje neophodno. Evropski policajci imaju veoma visok standard obuke u kontroli teških teretnih vozila, što se ogleda i u visokoj stopi otkrivenih prekršaja – rekla je predsednica Operativne radne grupe ROADPOL-a, glavna komesarka Jana Peleskova iz policije Češke Republike.

Najviše prekršaja zbog prekoračenja vremena vožnje

Kod kamiona je većina prekršaja utvrđena u oblasti prekoračenja vremena vožnje, korišćenja tahografa ili manipulacije tahografom, brzine i tehničkog stanja (uključujući prekomernu težinu i neosiguran teret).

Kontrola je utvrdila da je10.368 vozača (kamiona 9.846, autobusa 522) prekršilo važeće propise širom Evrope tako što su bez pauza vozili duže nego što je zakonom dozvoljeno.

Zatečeno je i 307 vozača koji su učestvovali u drumskom saobraćaju pod dejstvom alkohola, kao i 106 vozača pod dejstvom droge. U 5.033 slučaja (4.911 kamiona, 122 autobusa) utvrđeni su ozbiljni tehnički nedostaci. Pronađeno je 1.695 kamiona (< 12 tona), 1.211 kamiona (> 12 tona) i 113 autobusa sa prekomernom težinom. Osiguranje tereta je bilo nedovoljno na 1.631 kamionu, a u 4.834 vozila tahografi nisu pravilno korišćeni. Manipulacije digitalnim tahografima otkrivene su u 344 slučaja.

Prevare sa podešavanjem tahografa i manipulacija njima poprimaju sve veće oblike svake godine. Razlog za ovu vrstu prevare je pritisak konkurencije u transportnoj industriji koja i dalje raste. Finansijske koristi za prevoznike mogu biti velike, ali su rizici po bezbednost na putevima veći. Posebno zbog umora vozača može doći do sudara sa ozbiljnim posledicama, ne samo po vozača kamiona ili autobusa, već i po druge učesnike u saobraćaju – dodala je Peleskova.

Ona je istakla i da mnogi drugi prekršaji, kao što su brzina, nedovoljno obezbeđenje tereta i tehnički nedostaci vozila, često glavni uzroci ozbiljnih sudara i da se moraju ssuzbiti kontrolama teretnog saobraćaja. Prema njenim rečima, rezultati kontrolne nedelje pokazuju da su inspekcije u oblasti saobraćaja teških tereta i prevoza putnika i dalje važan segment koji može doprineti unapređenju bezbednosti saobraćaja.

Foto: ROADPOL