Rumunski prevoznici ogorčeni zbog SKUPOG parkinga na granici sa Bugarskom

Rumunski prevoznici primorani su da plate skupi teretni parking za ulazak u Bugarsku, tvrde iz Nacionalne unije rumunskih drumskih prevoznika (UNTRR). Oni su se pobunili protiv obaveze plaćanja parkinga kamiona u mestu Ruse, na bugarsko-rumunskoj granici. UNTRR tvrdi da je uspostavljanje privatnog parkinga, kojim upravlja kompanija čije ime nije saopšteno, obavijeno velom tajne, bez zvaničnih saopštenja, javnih informacija ili dostupnih podataka za kontakt. Nedostatak transparentnosti dodatno je podstakao sumnje u namere i motive projekta, piše trans.info.

Jedno od primarnih pitanja je navodni obavezan uslov da rumunski drumski prevoznici parkiraju isključivo u okviru pomenutog parkirališta. Prema navodima UNTRR, nepoštovanje ove direktive dovodi do toga da se kamionima uskraćuje ulazak na granični prelaz Ruse.

Ova praksa je kritikovana kao diskriminatorska, jer se rumskim kamionima naplaćuju visoki iznosi, dok njihove bugarske kolege imaju privileguju znatno nižih naknada za korišćenje parking prostora.

UNTRR piše da su rumunski vozači pri izlasku sa parkinga opterećeni taksom od 25 evra, dok bugarski vozači plaćaju samo 15 leva (oko 7 evra), bez obzira na dužinu boravka.

Menadžment UNTRR-a je nedavno posetio granični prelaz Ruse kako bi se iz prve ruke uverio u uticaj ovih navodnih diskriminatornih praksi. Otkrili su da se kamionski park, koji se u početku sastojao od 700 mesta, trenutno proširuje za dodatnih 200 mesta.

Dok bugarske vlasti tvrde da je korišćenje ovog parking prostora dobrovoljno, UNTRR tvrdi da granične vlasti daju prednost kamionima registrovanim u sistemu parkiranja, ostavljajući neregistrovane da čekaju neograničeno.

Uvođenje vibrirajućih bipera, desetominutno obaveštenje pre prelaska i prisustvo nadzornih panela koji prikazuju broj kamiona u redu, nisu umanjili zabrinutost za opštu pravednost i transparentnost sistema. Kritičari tvrde da su ove prakse u suprotnosti sa ciljevima navedenim u EU Uredbi br. 1100/2008, koja naglašava potrebu da se poboljša protočnost saobraćaja unutar Evropske unije eliminacijom graničnih kontrola u drumskom saobraćaju. Iz UNTRR-a ističu da se očekuje da takve kontrole, prema uredbi, budu nediskriminatorne i prvenstveno fokusirane na proveru težine i dimenzija, a ne da ometaju slobodno kretanje vozila.

Postupci bugarskih vlasti su podigli tenzije unutar industrije i naveli UNTRR da dovede u pitanje njihovu posvećenost negovanju atmosfere saradnje, kako bi se ubrzalo pristupanje Rumunije i Bugarske šengenskom prostoru. UNTRR tvrdi da su bugarske vlasti, umesto da rade na eliminisanju postojećih blokada na rumunsko-bugarskim granicama, krenule različitim putem podržavajući izgradnju privatnih kamionskih parkova koji samo ometaju međunarodni drumski saobraćaj.

Kako raste zabrinutost zbog potencijalnog širenja takve prakse, UNTRR upozorava da bi se dugo čekanje na graničnim prelazima moglo iskoristiti za opravdanje izgradnje i drugih parkirališta i uvođenje daljih diskriminatorskih mera. Ukoliko se ovi trendovi nastave, UNTRR tvrdi da će Rumunija možda morati da preispita svoje partnerstvo sa Bugarskom i razmotri alternativne strategije za nezavisno unapređenje svojih šengenskih aspiracija.

UNTRR je pozvao evropskog komesara za saobraćaj, predsednika Rumunije, premijera Rumunije, ministra saobraćaja i infrastrukture i ministra spoljnih poslova da preduzmu hitne mere da zaustave ovu praksu.

Foto: ilustracija, Pixabay.com/marcinjozwiak

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.