RUSIJA – transport u vreme pandemije

Ruske vlasti najavile su u utorak (28. aprila) produženje mera za sprečavanje širenja korona virusa, kao i produžetak perioda neradnih dana do 11. maja. 

Za kretanje bilo koje osobe ili prevoz u Moskvi ili okolnom regionu mora se dobiti posebna digitalna dozvola. Izuzeće je odobreno za međunarodni teretni saobraćaj u okolini Moskve u bilo koje doba dana, a u samom gradu Moskvi tokom noći (22:00-06:00). Ulazak u grad tokom dana (06:00-22:00) biće dozvoljen samo onima koji poseduju posebnu HGV dozvolu, prenela je danas IRU.

Ruska federalna služba Rospotrebnadzor poslala je Ministarstvu saobraćaja Rusije nova pojašnjenja o postupku izolacije vozača kamiona, objavila je ruska Asocijacija međunarodnih autoprevoznika (ASMAP).

Iz objašnjenja Rospotrebnadzora proizlazi da ograničenja kretanja članova posade motornih vozila tokom međunarodnog i međuregionalnog transporta ne bi trebalo primenjivati, pod uslovom da se preduzmu potrebne preventivne (epidemiološke) mere, upotreba lične zaštitne opreme i sprovođenje lične higijene. Vozači moraju da se pridržavaju samoizolacije nakon završetka ture, sve dok ne preuzmu sledeću turu, navodi se u saopštenju koje je ASMAP danas objavila.

Neradni u Rusiji su, inače, uvedeni još 28. marta, najpre kao neradna nedelja, a potom se taj period produžavao.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.