Sajber napadi prete drumskom prevozu robe!

Pored prednosti u vidu efikasnosti i produktivnosti, nove tehnologije donose nove rizike od hakovanja i poremećaja u lancu snabdevanja. Obezbeđivanje sektora drumskog transporta u budućnosti podrazumevaće izgradnju snažnijih i bržih sajber sistema bezbednosti.

Američko udruženje prevoznika (ATA), koje je član IRU-a, već radi na tome.  Postavili su Fleet CyWatch program. Ova inicijativa podržava članove voznog parka u prijavljivanju informacija o sajber-zločinima i sajber-napadima vezanim za prevoz, a vozni park deli informacije o sajber napadima koje mogu uticati na njihovo delovanje. Industrija, organi vlasti (kao što su FBI i Državna bezbednost), udruženja i trgovačka udruženja specijalizovana za sajber bezbednost sarađuju u ovom projektu kako bi poboljšali bezbednost drumskog saobraćaja u SAD.

Predstavnik vodeće globalne inovacije IRU-a, Željko Jeftić moli industriju – od pojedinačnih operatora vozila do najvećih logističkih kompanija u svetu – da se pripremi za sajber napade.

– Moramo brzo da delujemo kako bismo ublažili sajber napade jer se industrija brzo digitalizuje i povećava nivo automatizacije. Moramo povećati našu sajber-otpornost.

Svetski kongres IRU-a u Omanu od 6. do 8. novembra ispitaće najnovije analize i aktivnosti o prednostima i izazovima povećane povezanosti i korišćenja naprednih tehnologija u industriji drumskog transporta.