Stanje prometa robe ka Rusiji, Belorusiji i Ukrajini – GP Đakovo otvoren za rusku robu u tranzitu

Preko graničnog prelaza Đakovo iz Ukrajine u Rumuniju noćas su prešla 22 srpska kamiona koja prevoze robu poreklom iz Rusije. Ovaj granični prelaz otvoren je za rusku robu koja je u tranzitu, objavljeno je danas (2. marta 2022. godine) na zvaničnom sajtu Privredne komore Srbije.

Delimično je otvoren prelaz Čop (Chop) ka Mađarskoj za robu u tranzitu takođe poreklom sa ruskog tržišta. Prelaz Jahodin (Yahodyn) iz Ukrajine prema Poljskoj otvoren je za prazna vozila, za kamione sa robom za EU, a stopiran za kamione sa robom koja ide iz Rusije ili na rusko tržište. Svi granični prelazi iz Ukrajine ka Belorusiji i Rusiji (BY/RU) zatvoreni su sa obe strane.

Granični prelazi Rusija-Belorusija (RU/BY) i Rusija i Finska (RU/FIN) otvoreni su dvosmerno i saobraćaj se obavlja bez zadržavanja.

Na prelazima ka ostalom delu EU – Šumilkino Rusija-Estonija(RU/EST) kolona je dugačka pet km u oba smera, a na prelazu Ubylinka Rusija-Litvanija (RU/LV) oko osam km za izlaz i oko četiri km za ulaz u Rusiju.

Svi prelazi iz Belorusije ka Rusiji otvoreni. Obostrane su gužve na prelazima ka EU – Letonija, Litvanija, Poljska (LT, LV, PL). Višednevna su čekanja za kamione bez elektronskih propusnica. Prema granici Brest (BY-PL) kolona oko tri km u smeru ka Belorusiji, a 15 km na ulazu u Poljsku. Čekanje na ulaz teretnih vozila je procenjeno između tri do pet dana.

Promet robe ka (BY/RU) nesmetano se obavlja preko EU odnosno Mađarske (HU) i dalje Slovačke, Poljske, Belorusije (SK, PL, BY ) i baltičkim republikama.

Zabranjen je tranzit za robu u EU iz ukrajinskih republika Donjeck (DNR) i Lugansk (LNR) zbog nemogućnosti dokaza o poreklu robe.

Izveštaj o stanju protoka roba ka Rusiji, Belorusiji i Ukrajini, sačinila je kompanija Milšped uz napomene Privredne komore Srbije (PKS), na osnovu dostavljenih podataka sa terena.

PKS napominje da je s obzirom na okolnosti, promena situacije na terenu moguća iz sata u sat i niko ne može garantovati tačnost podataka.

Podsetimo, srpski kamioni, koji su četiri dana bili blokirani na graničnom prelazu Đakovo u Ukrajini, juče su počeli da prelaze granicu prema Rumuniji. Prva četiri kamiona su prošla granicu i ušla u Rumuniju nešto posle 15 časova.

Info-centar povodom krize u Ukrajini

Privredna komora Srbije (PKS) je saopštila u ponedeljak da će preduzeti hitne mere za ublažavanje posledica izazvanih zbivanjima u Ukrajini, a koje se odnose na naplatu potraživanja i transport.  PKS je formirala i Krizni tim za praćenje situacije, kao i Kolcentar – jedinu zvaničnu tačku komunikacije sa privredom. Sve detalje o načinu kontaktiranja PKS info-centra potražite OVDE.

Foto: Ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.