Subvencije za kupovinu ELEKTRIČNIH i hibridnih vozila i u 2021. – Podsticaji do 5.000 evra

Država će i ove godine subvencionisati nabavku električnih i hibridnih vozila, a za automobil, kao i za lako teretno vozilo, biće moguće dobiti podsticaj u iznosu od 2.500 do 5.000 evra.

***NOVO: Potrošen budžet za 2021!

Vlada Srbije donela je uredbu o subvencionisanju kupovine ovakvih vozila, a za te svrhe je u republičkom budžetu za 2021. opredeljeno 120 miliona dinara. Uredba je objavljena u Službenom glasniku 25. decembra a na snagu stupa osam dana kasnije.

Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica.

Planirani su sledeći iznosi subvencija:

  • za vozila vrste L1 i L2 (moped i laki tricikl) – 250 evra;
  • za vozila vrste L3 – L7 (motocikli) – 500 evra;
  • za vozila vrste M1 (putničko vozilo sa najviše devet sedišta) i N1 (lako teretno vozilo, odnosno vozilo vrste N čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 tona) isključivo na električni pogon, 5.000 evra;
  • za vozila vrste M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon (koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima električni pogon tako da vozilo može bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno da se kreće isključivo na električni pogon), uz obavezu da poseduje spoljni priključak za struju odnosno da se punjenje baterija može ostvariti i iz spoljnog izvora električne energije (PHEV Plug In Hybrid Electric Vehicle), kao i za električna vozila sa ugrađenim sastavom za produženje autonomije kretanja (range extender) sa emisijama CO2/km do najviše 50 g/km, 3.500 evra;
  • za vozila vrste M1 i N1 (koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima barem jedan električni motor i može da se bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno kreće isključivo na električni pogon), pri čemu se proizvodnja električne energije za dopunu baterija obavlja unutar samog vozila, sa emisijama CO2 do najviše 100 g/km, 2.500 evra;

Zahtev za subvencionisanu kupovinu podnosi se Ministarstvu zaštite životne sredine, do 1. novembra 2021. godine.

Postupak dodele subvencija se prekida ako visina opredeljenih subvencija u tekućoj godini nije dovoljna za odobravanje svih uredno predatih zahteva, navodi se u Uredbi.

Uvoznici: Subvencije ispravan potez 

Srpska Asocijacija uvoznika vozila i delova objavila je saopštenje u kojem ističe da je ova Uredba ispravan potez, te da je neophodno da se „ovakva praksa nastavi zbog podsticaja za kupce koji su spremni da promene način razmišljanja i novac ulože u ekološki prihvatljivija vozila“.

Uvođenjem subvencija za kupovinu ekološki prihvatljivih vozila u 2020. je napravljen prvi, veoma značajan korak, koji je doprineo da se skrene pažnja na ovu temu i pospeši prodaja električnih i hibridnih vozila – navodi se u saopštenju Asocijacije.

Pomenuta Uredba Vlade Srbije ima prostora za dodatno poboljšanje i uvođenje dodatnih kategorija ekoloških vozila kao što su „laki“ hibridi i vozila na klasičan pogon koja imaju emisiju ispod 100 g/km CO2, objašnjavaju u Asocijaciji uvoznika vozila i delova, dodajući da je jedan od koraka koji bi značajno doprineo poboljšanju u ovoj oblasti – podsticajan sistem registracije vozila.