Turska otvorila najduži most između Evrope i Azije (VIDEO)

Predsednik Turske Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdogan) u petak je svečano otvorio most „Čanakale 1915“ nad moreuzom Dardaneli, koji u dužini od 4,6 kilometara spaja Evropu i Aziju. Prelazak sa jedne na drugu stranu trajaće samo šest minuta.

Jedan od najdužih takvih mostova u svetu i najduži most između Evrope i Azije otvoren je na 107. godišnjicu pomorske bitke u Čanakaleu.

Predsednik Erdogan je poručio da će Turska ostvariti veliku ekonomsku korist od mosta koji je poznat i kao „ogrlica tesnaca Čanakale“.

– Turska je iza sebe ostavila Japan i postala zemlja koja ima most s najdužim srednjim rasponom u svetu. Znate li kolika će biti ušteda naše zemlje godišnje u pogledu vremena, potrošnje goriva i smanjenja emisije ugljenika ovom investicijom, 415 miliona evra – rekao je Erdogan.

Prema njegovim rečima, ovaj projekat će turskoj ekonomiji doneti 5,3 milijarde evra, 118.000 novih radnih mesta i 2,4 milijarde evra nacionalnom dohotku.

Most će skratiti vreme putovanja između Azije i Evrope na samo šest minuta. Cena korišćenja mosta iznosiće 200 turskih lira (12,2 evra).

Izgradnja je počela u martu 2018. i projekat je koštao 3,1 milijardu evra, što je 100 miliona evra više od plana, a posledica je pandemije i rasta cena materijala.

Izvor: rts.rs

Foto/video: CGTN