Upoznajto EVO – električno dostavno vozilo napravljeno u Tvornici mašina Travnik (VIDEO)

Nakon što je u njihovim pogonima napravljen električni bicikl koji se našao u kolekciji Cristiana Ronalda, firma GS-Tvornica mašina Travnik (GS-TMT) napravila je prvo BiH dostavno električno vozilo, koje će se uskoro naći na putevima u Nemačkoj.

Ideju su pokrenuli nemački partneri, sa zahtevom da se za Deutsche Telekom razvije električno dostavno vozilo. Nosilac je trebalo da bude nemačka kompanija, koja se povukla iz ovog projekta, te je sve potom ostalo u rukama travničke firme.

Prototip naziva EVO do kraja godine će završiti homologaciju, a već 2024. počinje proizvodnja i plasman na tržište.

Tehnički direktor GS-TMT Senad Beganović pojasnio je za Klix.ba da razvojni put prototipa EVO traje već dve godine. Reč je o vozilu nosivosti do 300 kilograma i autonmije 100 kilometara, s dva modula baterija.

– Cilj je bio napraviti vozilo koje će biti dostupno i koje će doći do krajnje tačke kupca – njegovih vrata, gde se ne može doći kamionom ili kombijem. Ovo je prvo električno vozilo sto posto proizvedeno u Bosni i Hercegovini – kazao je Beganović.

Dodao je da je bilo dosta izazova u ovom projektu, prvenstveno izbora prave baterije gde su nakon nekoliko neuspešnih outsource izvora sa svojim saradnicima razvili i vlastitu bateriju za ovaj model, može se mogu puniti na javnim punionicama.

Izvor: evo-drivebusiness.com

– Sledeći korak je homologacija vozila, svake komponente, a odlučili smo se da to radimo sa španskom firmom i očekujemo da ćemo dobiti sve potrebne certifikate nakon čega sledi serijska proizvodnja i marketinški poslovi. Dug period je pred nama, ali računam da ćemo sve završiti i da će početkom 2024. vozilo biti na tržištu – dodao je Beganović.

Projektom EVO rukovodila je Lejla Zvrko Spahić, koja je naglasila da je bio cilj olakšati dostavu, pravnim ili fizičkim licima.

Evo ima dva inwheel motora, zadnji pogon, dva baterijska modula do 100 kilometara koje je po potrebi kupca moguće proširiti, te solarne panele na krovu kao doprinos punjenju baterije.

– Ljudi su fascinirani kada saznaju da je ovo naš prvi prototip, jer velike kompanije imaju po 30-ak prototipa dok vozilo ne postane funkcionalno. Ovo je u potpunosti funkcionalno vozilo, ima još poboljšanja koja ćemo uraditi, ali smo napravili prvo BiH električno vozilo – izjavila je Lejla Zvrko Spahić, prenosi Klix.ba.

Više detalja pogledajte u prilogu u nastavku!

Naslovna foto: Facebook/GS TMT

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.