Uprava carina u susret praznicima

Zbog velikog priliva putnika koji dolaze da novogodišnje i božićne praznike provedu u Srbiji, ili kroz nju prolaze na putu do svog krajnjeg odredišta, carinska služba pojačava svoje aktivnosti na graničnim prelazima, gde je naročito tokom vikenda pojačan pritisak.

– Pojačana frekvencija putnika u vreme praznika za carinike nije ni nova, ni neočekivana pojava, pa su shodno tome preduzete sve mere kako bi se sprečilo nepotrebno zadržavanje. Na najfrekventnijim prelazima otvorene su sve raspoložive trake, kako za putnički tako i za autobuski saobraćaj, a smene su gde god je to neophodno pojačane dodatnim brojem službenika – navodi Uprava carina na svom sajtu.

Putnicima i ove godine Carina skreće pažnju da je Srbija tranzitna zemlja kroz koju pored naših ljudi na privremenom radu u inostranstvu prolaze i državljani drugih zemalja poput Turske i Bugarske, te svakako treba, ukoliko je to moguće, izbeći kolone koje će se sigurno stvarati na Horgošu i Gradini.

– Odgovarajuće alternative za Horgoš su Bački Vinogradi, Bajmok, Đala i Kelebija, a ko želi može iz Mađarske da krene ka Rumuniji, pa da potom iz nje pređe u Srbiju na prelazu Srpska Crnja. Kada govorimo o Batrovcima, alternativni prelaz je Šid, dok se u slučaju Preševa kao alternativa najčešće koristi Prohor Pčinjski.

Kao što nastoji da putnike redovno podseća na njihova prava i obaveze, Uprava carina to čini i sa svojim zaposlenima. Od njih se zahteva profesionalan i prijatan odnos prema putnicima, efikasno obavljanje posla, kako bi zadržavanja bila svedena na minimum, što svakako ne isključuje dobru kontrolu robe i sprečavanje svih vidova krijumčarenja i zloupotreba.

– I ovom prilikom apelujemo na sve koji prelaze našu granicu da na put kreću odmorni, a da se pre toga, svakako dobro informišu. Na sajtu Uprave carina, u rubrici „Pitanja i odgovori“ nalaze se najkompletnije informacije u vezi ličnog prtljaga, iznosa i unosa novca, kućnih ljubimaca, kao i pravila pri unosu kupljenih stvari u inostranstvu. Dobro informisani putnici automatski znače kraće granične procedure, manje gužve, a za njih same ugodnije putovanje – navodi Carina.