USPORAVANJE EVROPSKE EKONOMIJE: Ponuda za transportom robe opala za 20%

Nemačka, Francuska i zemlje Beneluksa su trenutno najviše pogođene usporavanjem svetske ekonomije. To potvrđuju aktuelne brojke TIMOCOM-ovog transportnog barometra kojim IT preduzeće kvartalno dokumentuje kretanje ponude i tražnje za transportom u najvećoj evropskoj berzi tereta.

Tako je broj ponuda tereta plasiran na tržište preko TIMOCOM-a od početka aprila do kraja juna 2019. godine u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine opao za 20 procenata.

– Protekcionistička ekonomska politika američke vlade koči svetsku trgovinu, zbog čega opet opada izvoz. Izvozničke zemlje kao što su Nemačka, Francuska i zemlje Beneluksa su trenutno najviše pogođene ovom situacijom –  kaže TIMOCOM-ov Business Analyst David Moog.

Ukupno je preko pametne aplikacije Tereti preko koje preduzeća mogu postavljati i odvijati svoje ponude transporta na berzi tereta u drugom kvartalu plasirano 21.817.710 ponuda; u prethodnoj godini ovaj broj je iznosio 27.565.605. Pad u najvećoj meri pogađa transport industrijskih i investicionih dobara, između ostalog iz industrije snabdevanja, kaže Moog.

I predstojeći Bregzit crta sve veće krugove.

– Nakon što je u prvom kvartalu količina transporta prema Velikoj Britaniji jasno porasla zbog povećanja zaliha na skladištima, sada doživljavamo snažan pad –  kaže Moog.

Tako je broj izvoza iz Evrope za Veliku Britaniju u drugom kvartalu u poređenju sa prethodnim kvartalom 2019. Godine opao za 56% procenata, izveštava TIMOCOM.

Trendu prkosi razvoj izvoza u Južnoj Evropi. Italija, Španija, Portugalija i Grčka su sa rastom od 21% od aprila do jula transportovale u evropsko inostranstvo mnogo više robe nego u istom kvartalu prethodne godine.

Moog: „Sezona voća i povrća u ovim zemljama je trenutno na vrhuncu.“

Instrumentom transportnog barometra IT preduzeće kvartalno analizira podatke o kretanju transportne ponude i tražnje na berzi tereta integrisanoj u Smart Logistics sistem TIMOCOM-a. TIMOCOM je sa više od 130.000 korisnika i do 750.000 međunarodnih ponuda tovarnog prostora i tereta dnevno najveća berza tereta za drumski prevoz robe u Evropi.