Usporen teretni saobraćaj preko prelaza Kotroman, radovi na važnoj deonici u BiH

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Ustiprača-Rogatica u Bosni i Hercegovini obustavljen je teretni saobraćaj na važnom putnom pravcu u toj zemlji, koji vodi ka graničnom prelazu Kotroman, objavila je danas Uprava carina.

Oni su apelovali su na vozače koji prema BiH putuju preko prelaza Kotroman da na vreme razmotre mogućnost korišćenja nekog od alternativnih pravaca.

Radovi na putu

Mediji u BiH izveštavaju da bi radovi na putu mogli da donesu značajne probleme prevoznicima i tamošnjoj privredi. Kako je juče objavila novinska agencija Patria, regionalni putni pravac preko Prače sada je jedini izvestan za teretna motorna vozila preko 12 tona koja saobraćaju na relaciji Goražde-Sarajevo.

– Goraždanska privreda, ali i autoprevoznici čiji autobusi teže više od 12 tona došli su u nezavidan položaj nakon što je saobraćaj preko Rogoja u potpunosti zatvoren zbog rekonstrukcije tunela na magistralnom putu Foča-Sarajevo, na deonici Dobro Polje-Miljevina, što će trajati do kraja marta. Na putu prema Sarajevu preko Rogatice, na deonici magistralnog puta Sastavci-Ustiprača oštećen je most te se saobraćaj odvija jednom saobraćajnom trakom, uz ograničenje za vozila do 12 tona – piše Patria.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edin Ćulov rekao je da je sve navedeno donelo niz problema u komunikacijama prema Sarajevu.

– Nije ovo problem samo za BPK Goražde, već za ceo region i privredne subjekte koji se bave proizvodnjom, izvozom i druge. Oni neće biti u mogućnosti da svoju robu isporučuju prema Sarajevu onako kako su radili do sada. Objektivni su razlozi, tunel na putnom pravcu od Foče je oštećen, možda su se mogli radovi obavljati u noćnim satima kao što je bio primer sa tunelom kod Mostara. Na lokaciji Sastavci prema Rogatici potonuo je deo mosta i tu se radi na rešenju i sanaciji, ali nema transporta za vozila preko 12 tona – kazao je Ćulov.

Naglasio je da od utorka (5. marta) vozila koja vrše prevoz robe i šleperi preko 12 tona koriste regionalni put Goražde-Prača-Sarajevo, uz napomenu da ni put preko Grepka zbog širine kolovoza nije preporučiv za kamione.

– Preko Grepka se možda može u pratnji policije, znamo da je to uži put i da na par deonica ima problema sa prolazom, ali ako je reč o šleperima oni bi morali biti praćeni policijom zbog zakrčenja saobraćaja. Nažalost, dok se ne otvori putni pravac preko Rogoja, privrednicima ostaje da koriste alternativni pravac prema Prači. Ono što možemo mi učiniti je da angažujemo policiju u pratnji kako bi omogućili brži protok vozila – napomenuo je Ćulov.

Po njegovim rečima i ova svojevrsna saobraćajna blokada, bar kada su u pitanju teška motorna vozila, još jednom je potvrdila koliko je za BPK Goražde nužno što hitnije probijanje tunela Hranjen, prenela je Patria. 

Foto: prelaz Kotroman, ilustracija (izvor YouTube/PrintScreen – MUP Srbije)