VARTA ProMotive AGM akumulatori – Napredna tehnologija za pouzdanost u svim uslovima

Za kamione koji prevoze razne vrste robe, ekstremne temperature znače da akumulatori trpe veliko opterećenje. U borbi sa ovim izazovima, kompanija Clarios, svetski lider na tržištu naprednih rešenja za skladištenje energije, razvio je VARTA ProMotive AGM za rad u ekstremnim uslovima.

Njihova specijalna tehnologija čini ovaj kamionski akumulator pouzdanijim i izdržljivijim od konvencionalnih akumulatora, tako da nastavljaju da pružaju svoj vrhunski performans i u izazovnim uslovima.

Ostati hladan kada se stvari zagreju

Za akumulatore veliki izazovi su i toplota i hladnoća, te se tako zahtevne situacije javljaju kako zimi, tako i leti.

Fabio Bilibio, vlasnik autotransportne kompanije Autotrasporti Bilibio, već dugi niz godina prevozi robu širom evrope. Nakon uobičajne vožnje, vozači često čekaju na odredištu po vrelom letnjem suncu, kako bi istovar počeo. Sve vreme, parking kuler radi punom snagom bez mogućnosti punjenja. Kamioni sa standardnim akumulatorima, često nisu uspevali da se pokrenu nakon pauze. To je uvek rezultiralo sa nepotrebnim zastojima i shodno tome visokim troškovima.

Nadograđen ili integrisan, parking kuler je jedan od najvećih potrošača energije tokom faze gašenja motora. Ovo povećava rizik da se kamion ne pokrene nakon pauze. Pogotovo tokom noćenja, parking kuler može značajno isprazniti akumulator. U tim slučajevima, dubina pražnjenja može doseći i do 80%. Ako akumulator nije potpuno napunjen, to može dovesti do ozbiljnih poteškoća, jer je za pokretanje motora potrebno najmanje 20% kapaciteta akumulatora. Pokretanje parking kulera tokom noći, može isprazniti akumulator do 80%.

Kamion kao druga kuća

Parking kuleri koji su ogromni potrošači energije, nisu jedina briga kaže Bilbio:

– Da bismo zaposlili nove vozače, moramo im ponuditi najbolje moguće nove kamione – jer je kamion njihov drugi dom.

Zbog toga je njegova flota opremljena brojnim komfornim i zabavnim funkcijama koje čine život na putu prijatnijim: televizori, frižideri, bežična internet konekcija, kao i naravno klimatizacija i grejanje kabine.

– Poslednje generacije naših kamiona poseduju mnoge komforne funkcije sa visokim zahtevima za energijom. Zbog toga se akumulatori moraju češće puniti kako bi se izbegao rizik od kvara. Ovo je za nas veliki problem – ističe Bilibio.

Šta je VARTA ProMotive AGM?

AGM je skraćenica za Absorbent Glass Mat. Staklena prostirka upija elektrolit sprečavajući pad kapaciteta uzrokovan raslojavanjem elektrolita. Takođe, povećava stabilnost akumulatora, čineći ga otpornijim na toplotu i hladnoću od bilo kog drugog akumulatora.

Pošto je kiselina vezana u separatoru od staklenog runa, kamionov sistem upravljanja energijom može precizno odrediti stanje rada i punjenja akumulatora tokom čitavog veka trajanja akumulatora i obezbediti precizno upravljanje energijom. Trajanje konvencionalnih akumulatora u modernim kamionima je oko 6 meseci. Treba ih dopunjavati svake 3 nedelje, i mogu trajati do 4 sata.

VARTA ProMotive AGM akumulator je daleko moćniji. Traje do 12 sati, a dopunjavanje uopšte nije potrebno. Sa svojom naprednom tehnologijom, AGM ima životni vek od 2 godine i duže.

VARTA ProMotive AGM pruža mogućnost startovanja, bez premca, i u svim uslovima

Sa sve većim brojem komfornih i bezbednosnih funkcija instaliranih u vozila, opterećenje akumulatora se povećava. Akumulatori se pogotovo prazne tokom pauza ili noćenja, ali i dalje moraju da obezbede dovoljno energije za pokretanje motora, jer taj proces troši ogromnu snagu. Klima u okruženju je jednako važna: spoljna temperatura od +20°C je optimalna za akumulator kamiona, ali su temperature često značajno više ili niže.

Da bi rešila izazove velikih potrošača energije i uticaje na životnu sredinu, Varta je blisko sarađivala sa vodećim proizvođačima vozila na razvoju ProMotive AGM akumulatora za kamione. Običan startni akumulator brzo dostiže svoje granice i propada zbog raspada aktivnog materijala koji je relevantan za njegov kapacitet. Sa svojim jedinstvenim dizajnom ćelija, patentiranim PowerFrame® rešetkastim dizajnom i posebnom mešavinom aktivnog materijala, AGM tehnologija može izdržati više i dublje cikluse punjenja od konvencionalnog akumulatora. Ovo stvara odlične startne karakteristike čak i pri, na primer, visokim temperaturama.

Fabio Bilibio se slaže:

– U ovakvim situacijama, izuzetno je korisno imati akumulator koji pouzdana obavlja svoj posao, a istovremeno pruža savršenu podršku za sve važne funkcije napajanja. Otkad smo ugradili AGM u naše kamione, problemi sa startovanjem i potreba za čestim dopunjavanjem stvar su prošlosti.

VARTA program flote: direktan kontakt sa proizvođačem

Sve veća složenost savremenih kamiona predstavlja veliki izazov za transportne kompanije. Kako bi se osiguralo da su flote najbolje opremljene da se nose sa tim izazovima, VARTA nije samo razvila pouzdan proizvod spreman za budućnost u obliku AGM akumulatora, već nudi i odgovarajuću uslugu sa svojim programom VARTA Flota. Glavna karakteristika ovog programa je što nudi menadžerima voznog parka direktan kontakt i tehničko savetovanje od proizvođača.

Besplatnom registracijom na web stranici www.varta-automotive.com/fleet, članovi će dobiti prilagođene savete koji se odnose na njihov vozni park, strateške preporuke za kupovinu, njuzleter koji pokriva najvnovije tehnologije i trendove, podršku u vezi sa pitanjima vezanim za upravljanje akumulatorima, analize i opcije optimizacije performansi akumulatora i mnogo više.

Za više detalja:

Clarios Sales d.o.o.
Bleiweisova cesta 30
1000, Ljubljana, Slovenija
Tel: +386 41 306 444
E-mail: joze.koplan@clarios.com
https://www.varta-automotive.rs/sr-rs