(VIDEO) Tesla predstavio električni šleper Semi

Teslin nestrpljivo očekivani električni šleper Semi napokon je predstavljen. Natovaren sa 36 tona tereta, moći će da pređe 800 km u svakodnevnim uslovima pre nego što potroši bateriju. Za punjenje iste, putem takozvanog Megachargera biće potrebno samo 30 minuta.

Ovo čini Teslin Semi šleper izuzetno konkurentnim transportnim sredstvom za kraće udaljenosti. Na dužim će i dalje dominirati konvencionalni dizel šleperi koji prevaljuju i više od 2.000 km s jednim rezervoarom. Mada je u prezentaciji Teslinog prvog čoveka nedostajalo mnogo tehničkih detalja, pa tako i onaj o snazi četiri elektromotora smeštenih u zadnje točkove, podatak o ubrzanju je tu – do 100 km/h neopterećeni Tesla Semi će stići za koju desetinku više od pet sekundi. Potpuno opterećen, za 20 sekundi.

Autonomni sistem upravljanja, Teslin Autopilot, biće standardan na svim modelima, kao i automatsko zadržavanje vozila unutar trake i autonomno kočenje. Od bezbednosnih stavki treba pomenuti kabinu napravljenu od ugljeničnih vlakana, blindirana stakla koja će izdržati i termonuklearnu eksploziju (ili dobijate povraćaj novca), kao i elektronsku kontrolu obrtnog momenta na zadnjim točkovim koja će anulirati mogućnost nastanka takozvanog ‘jacknifea’ odnosno situacije u kojoj prikolica želi da prestigne šleper.

Sve ovo kupci bi, ako naruče odmah, mogli da dobiju već 2019, tvrdi harizmatični Elon Musk. Rezervacija košta 5.000 dolara. Zasada nije poznato gde će Tesla proizvoditi Semi i koliko će ovo vozilo koštati.

Ono što je korisnicima najvažnije, to su troškovi. Musk kaže kako će TCO kod Tesla Trucka biti za 20% manji nego kod klasičnog dizelskog kamiona. Kad imate flotu, to nije zanemarivo. A garancija? Milion milja, kaže Musk.

Foto: Tesla