Volvo ulaže u bežično električno punjenje vozila

Volvo Group Venture Capital AB, članica kompanije Volvo Group, najavila je ulaganje u vodeću kompaniju u oblasti bežičnog punjenja električnih vozila, Momentum Dynamics Inc.

Sedište firme Momentum Dynamics nalazi se u Filadelfiji, gde razvijaju induktivne sisteme punjenja za automobilsku i transportnu industriju, piše etransport.si.

– Visok kapacitet punjenja do 300 kW za kamione, autobuse, građevinsku opremu, industrijske i pomorske aplikacije dodatno će podržati prelazak na elektrifikaciju vozila – izjavio je Per Adamsson, potpredsednik Volvo Group Venture Capital.

Bežično električno punjenje omogućava da se svaki tip vozila automatski poveže i bez nadzora na električnu mrežu bez upotrebe žica ili kablova. Momentum Dynamics sprovodi testove u Evropi i Severnoj Americi sa vozilima i proizvođačima automobila, autobusa, kamiona i vozova.

– Za Volvo grupu jačamo kompetentnost i znanje o punjenju i distribuciji električne energije u ekosistemu oko električnog transporta i snabdevanja energijom. Partnerstvo, saradnju i investicije vidimo kao put napred u okruženju koje se brzo menja – izjavio je Stefan Soderling, direktor za investicije u Volvo Group Venture Capital.