Waberer’s kupuje 350 DAF XF kamiona – Kompanija otkrila koliko sada PLAĆA vozače

Mađarski Waberer’s dodaće ove godine svom voznom parku 350 novih DAF XF kamiona, u okviru sledeće faze obnove flote, saopšteno je prošle nedelje. Novi DAF XF kamioni imaju veće vetrobransko staklo, kao i napredni sistem za praćenje mrtvog ugla.

Kompanija veruje da će DAF-ov sistem direktnog vidnog polja, koji koristi kamere postavljene visoko na kabinu umesto glavnih i širokougaonih retrovizora, obezbediti svojim vozačima dobar pregled u svim vremenskim uslovima, navodi se,

Kako objašnjava Waberer’s, monitori se nalaze levo i desno u unutrašnjosti kabine. Osim toga, DAF Corner View može da se koristi kao zamena za bočne i prednje retrovizore, te značajno povećava vidno polje u poređenju sa konvencionalnim sistemima, saopštila je kompanija.

Međunarodna flota logističke kompanije dobiće 300 novih vozila, dok će preostalih 50 otići regionalnoj podružnici WSZL.

Kolike su plate vozača kamiona?

Informacija o tome kolike su plate u Waberer’s-a izazvala je prošle nedelje veliki broj komentara na evropskim portalima. Mađarska kompanija objavila je video na svojoj Facebook stranici u kome je predstavnik HR sektora naveo koliko zarađuju njihovi vozači kamiona u međunarodnom prevozu.

Vozači u toj kompaniji mogu da zarade između 1.900 i 2.500 evra u zavisnosti od zemlje u koju putuju, dodatnih pređenih kilometara i svojih veština.

Kako je preneo trans.info, u avgustu je došlo do „istorijske promene“. Waberer’s je do avgusta plaćao nižu dnevnicu nedeljom i državnim praznicima za vozače koji prevoze robu u inostranstvo. Od 1. avgusta, međutim, kompanija plaća istu dnevnicu za svaki dan – čak i ako je praznik. Ona iznosi neto 30.000 mađarskih forinti (oko 75 EUR) za vozače u međunarodnom prevozu koji ne putuju u UK i ne obavljaju ADR prevoz.

Vozači imaju pravo na dodatni novac ako uštede gorivo (500 HUF po litru, odnosno oko 1,25 evra) i takozvani kilometarski bonus, koji iznosi 20 HUF (0,05 evra) po dodatnom kilometru preko definisanog.

Prevoz u UK se plaća bolje. Njihova dnevnica je 33.000 mađarskih forinti (oko 85 evra), a vozači dobijaju dodatnih 15.000 forinti (37 evra) svaki put kada pređu kanal.

Na primer, ako vozač provede 23 dana vozeći se u inostranstvu, napravi 3 ture u Velikoj Britaniji i prekorači svoju kilometražu za 2.000 km, dobiće neto 775.000 mađarskih forinti (1.936 evra). Oni koji obavljaju isključivo prevoz u Velikoj Britaniji mogu zaraditi nešto više od milion forinti mesečno (više od 2.500 evra).

Vredi napomenuti da prosečna plata u Mađarskoj u 2022. iznosi 374.800 forinti (936 evra).

Video u kome se govori o platama u ovoj kompaniji možete pogledati OVDE. 

Foto: Waberer’s Group