Zakon o transportu opasne robe – uskoro nova regulativa

Zakon o transportu opasne robe, tačnije najavljene izmene i dopune tog pravnog akta, bio je tema sednice Grupacije za transport opasne robe Privredne komore Vojvodine, koja je održana u utorak, 20. marta.

S obzirom da su u toku aktivnosti u vezi sa donošenjem izmena i dopuna postojećeg Zakona o transportu opasne robe koje sprovodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zatraženo je i od Grupacije PKV da se uključi u ove aktivnosti i da predstavi svoje predloge i sugestije, što je bila glavna tema sednice.

– Izuzetno je značajno i korisno, pre svega za učesnike u transportu opasne robe, odnosno za članove PKV, da imaju priliku i mogućnost da ukažu na sve nedostatke koji su utvrđeni u toku primene postojećeg Zakona i da svojim predlozima poboljšaju uslove u kojima se odvija transport opasne robe. Pored primedbi koje su bile više načelnog karaktera, učesnici na sednici dali su i konkretne predloge, a odnose se na preciznije definisanje pojmova i pojedinih odredbi Zakona. Pre svega, istakli su da je potrebno definisati obaveze pružaoca usluga carinjenja, značenje pojmove roba i teret, kao i da se definišu obaveze fizičkih lica kao učesnika u transportu opasne robe –  istakla je Slavica Hajder, sekretar Udruženja usluga PKV.

Učesnici na sednici su istakli i potrebu usklađivanja pojedinih članova zakona sa odredbama ADR/ADN/RID, kao i da se u Zakonu ne propisuje ono što je već propisano međunarodnim sporazumima. Mišljenje svih prisutnih je da se u Radnu grupu za transport opasne robe, obavezno uključe i predstavnici stručnih udruženja iz oblasti transporta opasne robe.

Svi predlozi koje su istakli članovi Grupacije i Klastera opasne robe Srbije i koji su usaglašeni na sednici, biće prosleđeni MGSI – Odseku za transport opasne robe, na dalje razmatranje.

Potpredsednik Klastera opasne robe Srbije Nedeljko Tadić rekao je u izjavi za medije pre početka sednice da je Klaster uzeo aktivno učešće u radu Grupacije, kao stručna organizacija koja će učestvovati davanju predloga za izmenu pomenute regulative, kako bi Zakon o transportu opasne robe učinili, kako kaže, jednostavnijim i jasnijim za korisnike koji se moraju pridržavati njegovih odredbi.

Predsednik Asocijacije industrijskih gasara Srbije SIGA Dejan Tomić istakao je da je jedan od glavnih nedostataka ove regulative, prestanak postojanja ovlašćenog stručnog lica koje svojim žigom potvrđuje tehničku ispravnost vozila cisterni.

Pored članova Grupacije, sednici su prisustvovali i dr Siniša Sremac sa Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu, Slavica Zorić iz Infrastruktura Železnice Srbije, Ivan Jovanović, Dejan Tomić i Golub Jović iz Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Aleksandra Pribić, iz PKV, kao i predstavnici medija.

Predstavnici ove grupacije i ranije su ukazivali na probleme u transportu opasne robe, detalje možete pročitati OVDE.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.