Zbog čega je manipulacija tahografima u porastu?

Tokom ROADPOL kontrole kamiona i autobusa, koja je sprovedena od 8. do 15. februara širom Evrope, otkriveno je da se u 4.255 slučaja tahografima nije pravilno upravljalo, dok je u dodatnih 796 slučajeva otkrivena zlonamerna manipulacija digitalnim tahografima.

Tokom kampanje ukupno je provereno 240.924 kamiona i 88.505 autobusa. Poređenje sa rezultatima ROADPOL Truck&Bus kontrole iz oktobra 2020. pokazuje da su ovakva kršenja pravila očigledno u porastu.

Teškoće pri upotrebi tahografa, ali i zlonamerne manipulacije, svake godine poprimaju sve veći obim – kaže sekretar operativne radne grupe ROAPDOL, Henk Jansen iz holandske Nacionalne policije.

Razlog za ovu vrstu prevare mogao bi biti značajan konkurentski pritisak u ovoj industriji koja sve više raste. Finansijske koristi za prevoznike mogu biti velike, ali rizici za bezbednost na putu su veći, upozorava Jansen.

Sledeća akcija ROADPOL Truck & Bus održaće se od 10. do 16. maja 2021.

Svaki treći kontrolisani kamion u prekršaju 

Uprkos pažnji koju su policijski službenici morali da posvete sprovođenju restriktivnih mera u vezi sa pandemijom korona virusa, ukupno 16 od 19 zemalja učestvovalo je u ROADPOL Truck&Bus operaciji tokom februara.

Tokom pomenute sedmice utvrđen je ukupno 72.451 prekršaj (kamioni: 66.919, autobusi: 5.532). Takođe, 1.889 puta je dalje putovanje moralo biti zabranjeno, dok se ne uspostavi ispravno stanje vozila ili tereta (kod 1.769 kamiona i 120 autobusa).

Stopa prekršaja iznosila je 26,93% za teretni prevoz i 4,57% za autobuse.

Za teretni saobraćaj to znači da je kršenje propisa utvrđeno u skoro svakom trećem kontrolisanom kamionu. Srećom, taj broj je manji za autobuse. To pokazuje da teretni saobraćaj predstavlja glavni rizik za bezbednost na drumu i da je praćenje i dalje neophodno – tvrdi policajac Jansen.

Najviše prekršaja – kada je reč o autuobusima, odnosilo se na neprilagođenu brzinu, tehničke nepravilnosti, upotrebu sigurnosnih pojasva i druga sigurnosna ograničenja, a kada je reč o kamionima – neprilagođenu brzinu, tehničke nepravinosti, i nepoštovanje propisa o vremenu vožnje i odmora. Ukupno 11.061 vozač (kamioni 10.773, autobusi 288) nije poštovao evropske socijalne propise, odnosno vozili su duže nego što je zakonom dozvoljeno, bez pravljenja obaveznih pauza.

Nažalost, takođe je otkriveno i 116 vozača koji su učestvovali u saobraćaju pod dejstvom alkohola, kao i 34 vozača pod dejstvom droge, otkriva Jansen.

Rizici

Saobraćajne nesreće u kojima učestvuju teretna vozila najčešće imaju veoma ozbiljne posledice. Glavni uzroci su neprilagođena brzina, nedovoljno osiguranje tereta, umor vozača i tehnički problemi u vozilima, navodi se u saopštenju ROADPOL-a.

U 4.077 slučajeva (3.969 kamiona, 108 autobusa) uočene su ozbiljne tehničke nepravilnosti na vozilu. Takođe, otkrivena su i 2.072 kamiona i 84 autobusa sa prekomernom težinom. Teret u 1.315 kamiona nije bio dobro osiguran.

Izvor: roadpol.eu