Erenli završio prvu fazu izgradnje fabrike u Leskovcu

Turska kompanija Erenli obeležila je danas završetak prve faze izgradnje fabrike u Leskovcu, u koju će investirati ukupno 16,6 miliona evra i gde će proizvoditi sisteme za cirkulaciju tečnosti za automobilsku industriju.

Fabrika će se nalaziti u Zelenoj zoni, na parceli od sedam hektara, koju je država besplatno dala kao subvenciju turskoj kompaniji.

Planirano je da proizvodnja počne za tri meseca, a da u fabrici do 2025. godine bude zaposleno oko 350 ljudi. Celokupna proizvodnja biće namenjena izvozu u Italiju, Nemačku, Španiju, Portugal, a godišnji prihod bi trebalo da bude oko 25 miliona evra.

Obilasku gradilišta prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da Srbija ima dobru političku i ekonomsku saradnju sa Turskom, kao i da će izvoz turske kompanije doprinositi rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP), prenosi danas.rs.

Podsetimo, Erenli je, pored fabrike Jeanci, drugi investitor iz Turske koji otvara svoj pogon u Leskovcu. Pregovori o ovom projektu vođeni su od početka 2021. godine, a sredinom jula gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i direktor kompanije Erenli d.o.o. Leskovac Fikret Ajnibal potpisali su memorandum o razumevanju i saradnji. U decembru je saopšteno da je turska kompanija uspostavila odličnu saradnju sa gradskim vlastima.

U tom periodu turske investicije u Srbiji iznosile su oko 250 miliona dolara.

Kompanija Erenli Kaucuk je početkom druge polovine prošlog veka ušla u industriju rezervnih delova za automobile kao proizvođač gumenih delova (Tier 1 i Tier 2). Danas svojim partnerima pruža i usluge inženjerskog projektovanja i ispitivanja (R&D sertifikat dobijen je 2016. godine).

Foto: YouTube/PrintScreen, erenlikaucuk