Fabrika guma u Kruševcu dobija novog vlasnika – Goodyear kupuje kompaniju Cooper Tire

Američki proizvođač guma za motorna vozila Goodyear Tire objavio je u ponedeljak da će kupiti konkurentsku kompaniju Cooper Tire za oko 2,8 milijardi dolara, kako bi udvostručio prisustvo u Severnoj Americi i Kini.

Prema uslovima kupoprodajnog ugovora, akcionari Cooper Tire će dobiti 41,75 dolara po deonici u gotovini i deonice po fiksnom kursu (jedna njihova za 0,907 vrednosti obične deonice kompanije Goodyear), prenosi Reuters. Ukupna naknada za akcionare Cooper Tire u novcu i deonicama iznosiće 54,36 dolara po deonici, što predstavlja premiju od 24% u odnosu na cenu Cooper-ove deonice na zatvaranju berze 19. februara.

Nakon zaključenja posla, deoničari kompanije Goodyear držaće oko 84% vlasništva u kombinovanom preduzeću, čije će sedište biti u Ohaju, dok će deoničari Cooper-a imati vlasnički udeo od oko 16%.

Kompanija Cooper Tire & Rubber ima proizvodne pogone na tri kontinenta i razgranatu prodajnu i distributivnu mrežu širom sveta. U portfoliju ove grupacije je fabrika guma u Kruševcu. U njihovim objektima širom sveta radi skoro 10.000 ljudi. Prema podacima sa zvaničnog sajta, u 2019. godini Cooper je prijavio ukupan prihod od 2,75 milijardi dolara.

Specijalizovani su za dizajn, proizvodnju i prodaju guma za putnička vozila, lake i srednje kamione, motocikle i trkačka vozila. Njihovo sedište je u mestu Findlai, u Ohaju (SAD).

Goodyear Tire & Rubber, jedna od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju guma, zapošljava oko 62.000 ljudi. U 21 zemlji širom sveta imaju ukupno 46 proizvodna objekta. Dva Goodyear inovaciona centra – u Akronu (Ohajo) i Colmar-Bergu (Luksemburg), usmerena su na razvoj najsavremenijih proizvoda i usluga.