Fortenova prodaje Ledo i FRIKOM – Zaključenje transakcije tokom leta 2021.

Fortenova grupa saopštila je da je ušla u ekskluzivne pregovore s kompanijom Nomad Foods o prodaji biznisa zamrznute hrane, koji obuhvata kompanije Ledo, Ledo Čitluk i Frikom.

Očekuju da bi do kraja marta pregovori mogli da budu uspešno okončani, a sama transakcija zaključena tokom leta ove godine, nakon pribavljanja odobrenja regulatora, piše hrvatski Jutarnji list. 

Iznos obavezujuće ponude koji je sada “na stolu” nije objavljen, ali se prošle jeseni u medijima kalkulisalo da je u pitanju potencijalna transakcija decenije, te da bi ciljana valuacija Leda mogla da iznosi oko 600 miliona evra, odnosno između 10 i 12 puta dobiti pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), kada je Fortenova primala neobavezujuće ponude zainteresovanih kompanija, navodi list.

U investicionim krugovima smatraju da takva valuacija i dalje stoji.

U prethodnom dubinskom snimanju Poslovnog područja zamrznute hrane Fortenova grupe, koje čine zagrebački Ledo, Ledo Čitluk i beogradski Frikom, učestvovala je prošle godine norveška Orkla, češko-slovački konzorcijum investicionih fondova, a Nomad Foods je na kraju izabran za pregovore, podseća se u tekstu.

U prethodnoj fazi istraživanja tržišta bilo je zainteresovanih i domaćih kompanija, poput Atlantic grupe, ali njihove ponude nisu bile toliko atraktivne, pa je sada izvesno da će deo biznisa Fortenova grupe naći kupca u inostranstvu.

Nomad Foods 

Dosada se, ocenjuje u saopštenju Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, Nomad Foods pokazao kao snažan potencijalni partner. U pitanju je kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja na evropskom tržištu smrznute hrane drži udeo od oko 15%, a u svom portfoliju trenutno uopšte nema sladolede.

Preuzimanje Fortenova kompanija je u skladu s upravljačkom strategijom Nomad Foods-a, objavila je juče ova kompanija. 

Ova akvizicija će, objašnjavaju, „proširiti njihov portfolio na nova evropska tržišta uz istovremeno stvaranje temelja za potencijalnu buduću konsolidaciju u srednjoj i istočnoj Evropi“.

Fortenova grupa je, podseća Jutarnji, osnovana 1. aprila 2019. prenosom poslovne celine pod vanrednom upravom Agrokora, kao rezultat nagodbe poverilaca.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.