Fortenova prodaje Ledo i FRIKOM – Zaključenje transakcije tokom leta 2021.

Fortenova grupa saopštila je da je ušla u ekskluzivne pregovore s kompanijom Nomad Foods o prodaji biznisa zamrznute hrane, koji obuhvata kompanije Ledo, Ledo Čitluk i Frikom.

Očekuju da bi do kraja marta pregovori mogli da budu uspešno okončani, a sama transakcija zaključena tokom leta ove godine, nakon pribavljanja odobrenja regulatora, piše hrvatski Jutarnji list. 

Iznos obavezujuće ponude koji je sada “na stolu” nije objavljen, ali se prošle jeseni u medijima kalkulisalo da je u pitanju potencijalna transakcija decenije, te da bi ciljana valuacija Leda mogla da iznosi oko 600 miliona evra, odnosno između 10 i 12 puta dobiti pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), kada je Fortenova primala neobavezujuće ponude zainteresovanih kompanija, navodi list.

U investicionim krugovima smatraju da takva valuacija i dalje stoji.

U prethodnom dubinskom snimanju Poslovnog područja zamrznute hrane Fortenova grupe, koje čine zagrebački Ledo, Ledo Čitluk i beogradski Frikom, učestvovala je prošle godine norveška Orkla, češko-slovački konzorcijum investicionih fondova, a Nomad Foods je na kraju izabran za pregovore, podseća se u tekstu.

U prethodnoj fazi istraživanja tržišta bilo je zainteresovanih i domaćih kompanija, poput Atlantic grupe, ali njihove ponude nisu bile toliko atraktivne, pa je sada izvesno da će deo biznisa Fortenova grupe naći kupca u inostranstvu.

Nomad Foods 

Dosada se, ocenjuje u saopštenju Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, Nomad Foods pokazao kao snažan potencijalni partner. U pitanju je kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja na evropskom tržištu smrznute hrane drži udeo od oko 15%, a u svom portfoliju trenutno uopšte nema sladolede.

Preuzimanje Fortenova kompanija je u skladu s upravljačkom strategijom Nomad Foods-a, objavila je juče ova kompanija. 

Ova akvizicija će, objašnjavaju, „proširiti njihov portfolio na nova evropska tržišta uz istovremeno stvaranje temelja za potencijalnu buduću konsolidaciju u srednjoj i istočnoj Evropi“.

Fortenova grupa je, podseća Jutarnji, osnovana 1. aprila 2019. prenosom poslovne celine pod vanrednom upravom Agrokora, kao rezultat nagodbe poverilaca.