Grčki KEBE kupuje ciglanu u Srbiji, najavio modernizaciju i dvostruko veće kapacitete

Grčka kompanija Northern Greece Ceramics (KEBE) najavila je preuzimanje proizvodnih pogona u Srbiji u sklopu jačanja svog prisustva na balkanskom tržištu. 

Kako je KEBE objavio na svom sajtu, u planu je investicija od oko 10 miliona evra u kupovinu i povećanje proizvodnih kapaciteta, kao i usvajanje najbolje tehnike i standarda „u pogonu u Mihajlovcu“. U saopštenju pak ne piše koju ciglanu će preuzeti ova grčka kompanija, već je navedeno samo da se „proizvodni pogon nalazi na strateški važnoj lokaciji, 70 kilometara od Beograda, i na magistralnom putu koji povezuje Srbiju sa susednim zemljama“.

KEBE će realizovati plan modernizacije i nadogradnje postojeće proizvodne jedinice, uključujući građevinske objekte od 13.000 metara kvadratnih i proširenje na 117.000 kvadrata, navodi se u saopštenju.

– U osnovi ovog strateškog plana je, u prvoj fazi, udvostručenje proizvodnog kapaciteta fabrike, sa 300 na 600 tona cigle dnevno, dok se do 2027. godine očekuje da kapacitet dostigne 1.000 tona dnevno, čime će biti pokriven ključni deo potreba srpskog tržišta. S obzirom na to da je do sada proizvodnja odgovarala proizvodima starijeg tipa, KEBE će usvojiti najnovije tehnike i standarde koje se koriste u našoj proizvodnoj jedinici u Nea Santa, Kilkis – najavljuje kompanija.

Cilj KEBE je i da poveća svoj tržišni udeo u Srbiji, gde su donedavno proizvodi ove proizvodne celine zauzimali tržišni udeo od oko 6%.

Početak realizacije investicije planiran je za mart 2024. Cilj je da se fabrika posle rekonstrukcije otvori 2025. godine, dok se finalizacija investicije očekuje 2027. godine.

– Modernizacija i dogradnja proizvodnog pogona u Srbiji omogućiće nam da zadovoljimo buduću potražnju za rešenjima visoke strukturne vrednosti koja odgovaraju savremenim potrebama, povećavajući naše proizvodne kapacitete i svrstavajući KEBE među glavne dobavljače integrisanih građevinskih sistema na balkanskom tržištu – rekao je predsednik i generalni direktor kompanije Agis Kotalis.

KEBE ima iza sebe iskustvo od 90 godina, a kompanija posluje u više od 40 zemalja širom sveta, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Agencije za privredne registre, KEBE je decembru 2023. godine osnovao firmu u Srbiji – KEBE d.o.o. Beograd, a direktor je Agis-Ioannis Kothalis.

Foto: Pixabay/anncapictures, ilustracija