Izvoz iz Banata – „Mlekara Kikinda“ planira plasman kajmaka u Sloveniju

Prerada mleka u „Mlekari Kikinda“, smeštenoj u delu obnovljenog objekta nekadašnje „Sloge“, započela je pre dva meseca, a do leta naredne godine ovaj pogon će raditi punim kapacitetom.

Kako piše Dnevnik, kikindska mlekara sada radi sa petinom kapaciteta i zapošljava 20 radnika, ali je u planu da se prerada poveća na 10.000 do 15.000 litara dnevno, te da se započne prerada kozjeg i ovčijeg mleka, i to oko 1.500 litara dnevno u toku sezone.

Vlasnik mlekare Saša Mančić najavio je, pored plasmana na domaćem tržištu, i izvoz proizvoda ove mlekare – pre svega kajmaka i kozjeg sira. Budući da ima mlekaru i u Sloveniji, on planira da poveže ova dva pogona i da slovenačkom tržištu ponudi kajmak, sir u kriškama i „mokrinski lisnati sir“, koji će se spravljati po tradicionalnom receptu, piše Dnevnik, dodajući da Mančić najavljuje i proširenje proizvodne palete topljenih i drugih sireva, kao i sirnih namaza.

Prema njegovim rečima, u proizvodnju se za početak ulazi sa malim kapacitetom, da bi videli kako tržište reaguje na proizvodnju kajmaka iz Kikinde, jer se zna da je njegova proizvodnja karakteristična za Čačak, Kraljevo i druge krajeve Srbije. U kikindskoj mlekari očekuju da godišnje mogu proizvesti do tonu kajmaka.

– Napravili smo odličan kajmak, imamo uslove za proizvodnju i mislimo da može biti dobar kikindski brend. Nastavićemo da promovišemo „mokrinski lisnati sir“, brend za koji se već zna, a koji se pravi na domaći način, kao što se to radi u Mokrinu – kaže Mančić.