Izvoz iz Kragujevca – „Teknia KG“ postala dobavljač „Eberspacher“-a

Kragujevačka kompanija „Teknia KG“ postala je deo dobavljačkog lanca nemačkog „Eberspacher„, a u procesu ulaska u panel dobavljača nemačke kompanije su još dve srpske firme – „FPM Agromehanika“ i „Gomma line„. To je rezultat Dana dobavljača i B2B susreta, koje je organizovala Privredna komora Srbije, kako bi povezala domaću privredu sa velikim međunarodnim sistemima.

Kako je saopštila PKS, potpisivanjem šestogodišnjeg ugovora sa komapnijom „Eberspacher“ za isporuku držača za auspuhe, kragujevačka „Teknia“ postala je deo lanca dobavljača tog međunarodnog lidera sa 150-godišnjom tradicijom u proizvodnji izduvnih sistema za automobilsku industriju, grejača i rashladnih uređaja za teretna vozila i autobuse. Vrednost posla na godišnjem nivou procenjuje se na oko 1,3 mil EUR.

– „Teknia“ je prvi dobavljač „Eberspacher“-a iz Srbije i ovo je početak saradnje sa srpskim kompanijama – ukazao je potpredsednik za upravljanje lancem snabdevanja kompanije „Eberspacher“, Tomas Ror, ističući da je ideja da se angažuju dobavljači iz Srbije, s obzirom na to da nemačka kompanija širi poslovanje iz godine u godinu.

Prema rečima Rora, automobilska industrija je veoma zahtevna i ima visoke standarde kvaliteta koji moraju da se ispune. Preduzeća u Srbiji imaju iskustvo kao dobavljači u automobilskoj industriji, poznaju pravila i ispunjavaju zahteve i standarde kvaliteta i pokazala su veliko interesovanje i želju da sarađuju.

Direktor „Teknia KG“ Slobodan Radović ocenio je da je „ulazak u lanac isporučilaca ove renomirane kompanije od velikog značaja za dalji razvoj i rast firme“.

– Sada je na nama da odgovornim i kvalitetnim radom opravdamo poverenje u korist oba partnera – poručio je Radović. Nenad Cvetković, generalni direktor „Gomma line“ istakao je da se nastavljaju pregovori sa nemačkim partnerom, i dodao da se nada će se i ta kragujevačka kompanija uključiti u lanac dobavljača „Eberspacher“.

– Nakon posete „Eberspacher“-u i upoznavanja proizvodnog procesa, uvereni smo da „Gomma line“ u potpunosti može da ispuni zahteve kupaca – ukazao je Cvetković i dodao da će „Gomma line“, ukoliko dođe do zaključenja posla, uključiti još srpskih firmi, kao podizvođače.