Izvoz lekova i kozmetike – Srpske kompanije se šire na Bliski istok i u Afriku

Ponuda naših lekova, suplemenata, kozmetike, inovativnih medicinskih sredstava i drugih farmaceutskih proizvoda biće veća u narednom periodu na tržištima UAE, Bliskog istoka, Jugoistočne Azije i Afrike, saopštila je protekle nedelje Privredna komora Srbije.

Veći plasman uslediće kao rezultat velikog broja uspešno održanih sastanaka i dogovora predstavnika srpske medicinske privrede, u okviru tematske nedelje posvećene zdravlju na prestižnoj svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai.

Očekivana je i intenzivnija saradnja u oblasti pružanja medicinskih i farmaceutskih usluga, u dizajniranju i opremanju čistih soba, kao i u okviru primene savremenih tehnologija i inovacija u prevenciji, unapređenju zdravlja i stila života.

Nedelja posvećena zdravlju okupila je više od 130 privrednika iz 70 srpskih kompanija.

Kompanija Esensa je na svetskoj izložbi ove godine predstavila široku paletu proizvoda, od medicinskih sredstava do dijetetike i kozmetike.

– Esensa je zainteresovana da se poveže sa distributerima, lancima apoteka, drogerijama u UAE i na drugim tržištima Bliskog istoka. Već sarađujemo sa kupcima ovog regiona, a Expo 2020 Dubai nam je prilika da upoznamo nove partnere i dogovorimo saradnju, te se nadamo da će nam doneti nove poslove, nova tržišta, veći izvoz i širenje portfolija u postojećim zemljama – rekla je direktorka kompanije Esensa Marija Babamović.

Niška kompanija Aura je potvrdila da su sa svojim proizvodima već prisutni na tržištima UAE, ali da planiraju širenje u Katar, Kuvajt i Oman.

– Nisam očekivala toliko poslovnih kontakata, iako smo već prisutni u UAE upoznala sam mnogo interesantnih ljudi iz drugih oblasti što je veoma dragoceno za buduće poslove – navela je vlasnica i direktorka Aure Mila Litvinjenko.

Sekretarka Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost PKS-a Mirjana Vučićević, ovom prilikom je podsetila da su domaće kompanije imale značajne susrete i na paviljonima partnerskih država, kao što su Slovenija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska i Rusija.

Prestižnu svetsku izložbu Expo 2020. Dubai u protekla četiri meseca posetilo je oko 900 privrednika iz Srbije.