IZVOZ TEKSTILA: „Eurotay“ pokreće proizvodnju u Kraljevu

Turska kompanija „Eurotay“ gradi u Kraljevu fabriku tekstila. Reč je o projektu vrednom 35 mil EUR. Kako je najavljeno, pogon bi trebalo da bude u funkciji u aprilu 2019. i već je na obuci 115 radnika. U prvoj fazi biće zaposleno između 400 i 700 radnika, a do 2023. ukupno 2.500 ljudi.

Turska tekstilna kompanija „Taypa grupa“ kupila je imovinu kraljevačkog „Autotransporta“ u stečaju za 260 miliona dinara. Srbija će zauzeti važno mesto među proizvođačima tekstila i konfekcije, najavljeno je na konferenciji za medije, kada je rečeno da je cilj kompanije izvoz od 90 mil EUR. Fabrika će godišnje proizvoditi sedam miliona farmerki.

„Typa“ je osnovana još 1977. godine u Istanbulu i da je danas jedna od najvećih kada je reč o tekstilu. Kaže da ta kompanija sklapa stateška partnerstva sa mnogim svetskim brendovima, kao i da su van Turske, prvo započeli investicije u Egiptu, a zatim i u Alžiru. Proizvode osam miliona farmerki u Turskoj i šest miliona u Egiptu. U Turskoj, Egipitu i Alžiru imaju više od 10.000 zaposlenih.