Izvoz u Rusiju i u EU – „Hemofarm“ otvorio u Vršcu novi pogon za proizvodnju ampula

Foto: hemofarm.com
Foto: hemofarm.com

Novim fabričkim pogonom za proizvodnju ampula vrednim 4,37 mil EUR, srpski i regionalni farmaceutski lider „Hemofarm“,  proslavio je pet i po decenija uspešnog poslovanja.U novom pogonu, u  fabrici u Vršcu, radiće 50 ljudi.

Ceo proces proizvodnje, od pripreme rastvora, punjenja ampula do pakovanja odvijaće se u prostoru od 600 m2. Očekivan obim proizvodnje u ovoj godinije 25 miliona ampula, a za narednu godinu plan je 60 miliona. Proizvodi će se izvoziti u Rusiju, EU, potom Irak, Libiju, zemlje Zapadnog Balkana ali pre svega se proizvodi za Srbiju.

– Ovo što ste videli ovde rezultat je posvećenog rada naših zaposlenihkoji su sa puno motivacije i elanaradili na pripremi novog dela proizvodnje. STADA je od 2006. u „Hemofarm“ uložila više od 150 mil EUR, a ove godine planiramo dodatna 22 miliona. Današnji dan je između ostalog i jedan od primera partnerskog odnosa države i privrede. Važno je reći da su država i privreda na neki način prirodni saveznici i da im je cilj praktično isti – dobrobit društva. Verujemo u viziju Vlade Srbije, imamo jasnu strategiju, ali verujemo da se do nje dolazi malim koracima – rekao je prilikom obilaska pogona generalni direktor „Hemofarma“ Ronald Seeliger.

Za „Hemofarm“, u godini jubileja, najveći izazov će biti da obori sopstveni rekord proizvodnje iz 2014.  –  4 milijarde tableta i kapsula i 200 miliona pakovanja. Ova kompanija je već duži niz godina najveći izvoznik lekova i jedan od najvećih izvoznika iz zemlje. Kvalitetne, efikasne, bezbedne a dostupne farmaceutske proizvode izvozi u 38 zemalja sveta. Od 2006. članica je nemačke STADA Grupe.

Zaslugom više od 2.500 zaposlenih, „Hemofarm“ je ove godine ušao u istoriju kao prva kompanija u Srbiji kojoj je Uprava carina odobrila status Ovlašćenog privrednog subjekta (OPS).