„Lames“ počeo izgradnju fabrike autodelova u Sremskoj Mitrovici

U radnoj zoni „Sever“, u Sremskoj Mitrovici, u utorak je počela gradnja nove fabrike, koja će proizvoditi podizače za prozore u automobilskoj industriji, sa ukupno 250 radnika. Fabriku gradi italijanska kompanija „Lames“, vrednost investicije je 8 mil EUR, a očekuje se da fabrika godišnje ostvari prihod od 40 mil EUR, od kojih će 80% sredstava činiti novac dobijen od izvoza.

Izgradnja fabrike „Lames“ počela je na površini od pet hektara i u prvoj fazi se gradi poslovni prostor od 7.000 m2. Ova kompanija je, inače, kooperant „Fiat Srbije“, a deo proizvodnje ići će u izvoz za nemačke i francuske fabrike automobila.

– Gotovo dve godine smo čekali početak gradnje ove fabrike. Sada je sasvim jasno da će ona već dogodine, pored postojećih 70 radnika, zaposliti još 180 novih – kaže Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice.

„Lames“ je u novembru 2011. godine otvorio pogon u Sremskoj Mitrovici, u iznajmljenoj hali, gde je trenutno zaposleno 70 radnika. Od gradske uprave u Sremskoj Mitrovici „Lames“ je dobio pet hektara građevinskog zemljišta za izgradnju vlastite fabrike, da bi u njoj zaposlio 250 radnika. Tada je potpisan i ugovor sa Agencijom SIEPA o finansijskoj podržci od 7.000 evra po zaposlenom, dok je Vlada AP Vojvodine prošle godine dala „Lamesu“ stimulaciju od 100.000 evra.