Nemačka kompanija Bizerba gradi fabriku u Valjevu vrednu 33 mil EUR

U Valjevo dolazi nemačka kompanija Bizerba, svetski lider u proizvodnji vaga. To je potvrđeno na sednici Gradskog veća Valjeva, te je najavljeno da će nova fabrika nemačkog investitora, vredna 33 mil EUR, koja će u početku imati 305 zaposlenih na neodređeno vreme, biti smeštena u novoj Privrednoj zoni u prigradskom naselju Gorić.

Bizerba zapošljava oko 4.300 radnika i posluje u 120 zemalja. Proizvodni pogoni pored Nemačke nalaze se u Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Francuskoj, Španiji i SAD. U Srbiji postoje firme koje već trguju proizvodima Bizerbe.

Gradsko veće utvrdilo je predlog odluke o otuđenju iz javne svojine Valjeva 11,8 hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta u svojinu države, bez naknade, radi realizacije investicionog projekta od značaja za Republiku Srbiju i grad. Prethodno, Bizerba je dostavila pismo o namerama kojim je iskazala zainteresovanost za realizaciju investicije u Valjevu, za proizvodnju maloprodajnih vaga i industrijskih komponenti, prenosi dnevni list Novosti.

– Ovo su sjajne vesti za Valjevo, a nakon dve-tri godine Bizerba planira proširenje kapaciteta. U narednom periodu, Valjevo očekuje još dosta važnih projekata, koji će značajno izmeniti sliku grada, ali i uslove života Valjevaca – rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

– U toku trogodišnjeg investicionog perioda predviđa se da će nivo investicije iznositi oko 70 mil EU i da će biti zaposleno oko 800 novih radnika – saopštila je glavni urbanista grada Valjeva Jasna Mićić, pišu Novosti.

Foto: bizerba.com