Nemački Emotion počinje proizvodnju u pogonima Gorenja u Zaječaru

Kompanija Gorenje Home okončala je pregovore sa nemačkom kompanijom Emotion, dugogodišnjim kupcem sanitarnih uređaja zaječarske fabrike, koji u junu počinje sopstvenu proizvodnju u pogonima te fabrike.

Kako je saopštilo Gorenje, na osnovu potpisanog ugovora Emotion će u Zaječaru iznajmljivati prostor od oko 7.000 kvadrata i nastaviti da proizvodi sanitarne uređaje koji su bili deo portfolija Gorenja u prethodnom periodu.

U pogonima novoosnovane kompanije Emotion Home Srbija, kako je najavljeno, posao će naći 80 radnika.

– Za nas je veoma značajno što smo uspešno i na vreme okončali pregovore o zakupu dela kapaciteta, tako da prekida u proizvodnji praktično neće biti. Emotion je kupac sa kojim dugo godina imamo uspešnu saradnju, i sigurni smo da će oni ovde naći kvalitetan kadar – saopšteno je.

Menadžment Gorenja je ranije ovog meseca saopštio da okončava proizvodni proces u fabrici u Zaječaru, uz objašnjenje da je ona duže vreme poslovala sa značajnim gubicima i pored investicije od preko 10 miliona evra uloženih u prethodnih devet godina.

Pre fabrike u tom gradu, Gorenje je u prethodne dve godine prodalo i mariborsko preduzeće za preradu otpada Gorenje Surovina, kao i fabriku bojlera Gorenje Tiki iz Stare Pazove.

S druge strane, fabrika Gorenja u Valjevu ostaje centar proizvodnje rashladnih uređaja za Evropu i u njoj je u narednom periodu planirano povećanje obima proizvodnje i proširivanje kapaciteta. Ta fabrika prva je grinfild investicija Gorenja u Srbiji, a posluje od 2006. godine kao jedan od najvećih izvoznika, sa trenutno oko 1.300 zaposlenih.

Izvor: Blic.rs

Foto: Ilustracija, Pixabay.com/Cristina Mantovani

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.