Nestlé otvorio fabriku hrane na biljnoj bazi u Surčinu – Investicija vredna 84 miliona evra

Kompanija Nestlé otvorila je novu fabriku za proizvodnju obroka na biljnoj bazi, pored postojeće fabrike u Surčinu. Investicija je vredna 80 miliona švajcarskih franaka, odnosno oko 84 miliona evra, a najavljeno je da će posao ovde naći 220 novih radnika. 

Nova fabrika, koja se prostire na 18.440 kvadratnih metara, proizvodiće obroke iz asortimana brenda GARDEN GOURMET, nutritivno bogate obroke na biljnoj bazi, čime će ponuditi dodatne opcije potrošačima.

– Zajedno smo pre dve godine počeli izgradnju ove fabrike. Zahvaljujući švajcarskoj preciznosti i vrednim srpskim radnicima radovi su završeni na vreme i otvoreno je 220 novih radnih mesta. Drago mi je što Nestle neće ovde stati i što planira buduće investicije. Cilj nam je da učvrstimo regionalno tržište – to je put ka evropskom tržištu i Srbija je za to spremna. Naša zemlja ima veliku sirovinsku bazu i važno je da to iskoristimo na pravi način – da ponudimo kvalitetne prehrambene proizvode koji imaju dodatnu vrednost – rekao je na svečanom otvaranju u utorak (27. februara) predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nestle će u novoj fabrici koristiti obnovljivu energiju iz hidroelektrana, neće proizvoditi komunalni otpad i tretiraće svu otpadnu vodu na licu mesta u svom sopstvenom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda.

Principi cirkularne ekonomije primenjeni su tokom izgradnje korišćenjem izolacionih eko-panela napravljenih od reciklirane ambalaže Nestle proizvoda, kao što su supe i majonez.

– Nakon 18 godina izvanrednih poslovnih rezultata u Nestle Srbija, otvaramo novo, verujem, još uspešnije poglavlje. Nastavljamo da unapređujemo tehnologiju proizvodnje hrane i edukujemo lokalne dobavljače i njihove proizvođače kroz naš program regenerativne poljoprivrede kako bismo podržali održiviju proizvodnju sirovina u Srbiji. Proširivanjem našeg asortimana na bazi bilja, korak po korak, radimo na oblikovanju održivije budućnosti za sve. U novoj fabrici takođe ćemo primeniti najviše standarde ekološki odgovorne proizvodnje, u kojima smo pioniri u Srbiji – rekla je Marjana Davidović, direktorka Nestle za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Prema rečima Alesandra Zanelija, direktora kompanije Nestle za tržište Jugoistočne Evrope, sa novom fabrikom Srbija postaje važan centar za proizvodnju hrane na biljnoj bazi na celom kontinentu. 

– Srbija je postala regionalni pionir u primeni principa regenerativne poljoprivrede u kompanije Nestle, što nije samo naš prioritet, već i način da se odgovori na klimatske promene i zaštiti naše okruženje. Verujemo da će to doprineti ostvarenju opšteg cilja postizanja nulte emisije gasova sa efektima staklene bašte do 2050. godine. Da bismo postigli ove ciljeve, Nestlé ulaže 1,2 milijarde švajcarskih franaka na globalnom niovu, kako bi promovisao regenerativnu poljoprivredu širom našeg lanca snabdevanja do 2025. godine – rekao je Zaneli.

Novi direktor Nestlé fabrike u Surčinu je Džamadagni Kandige, koji će od 1. jula preuzeti tu funkciju. Nestlé je 2012. godine preuzeo fabriku Centroproizvoda, nastavio proizvodnju omiljenog srpskog brenda „C“ i započeo proizvodnju svetski poznatih THOMY i MAGGI proizvoda kao i asortimana za profesionalne kupce, koje izvozi u više od 40 zemalja širom sveta. U ovom trenutku, kompanija Nestle Srbija zapošljava više od 700 ljudi u fabrici i korporativnom sedištu firme.

Izvor/foto: Nestle