Nestle završio prvu fazu gradnje fabrike u Surčinu

Kompanija Nestle Adriatik S obeležila je u Surčinu završetak prve faze izgradnje nove fabrike prehrambenih proizvoda na bazi bilja. Novi Plant Based Meal Solutions (PBMS) pogon prostiraće se na 23.000 kvadratnih metara i obezbediće više od 300 novih radnih mesta.

Reč je o početnoj investiciji vrednoj oko 55,6 miliona evra, dok je u narednih pet godina planirano ulaganje oko 287,5 miliona evra.

Generalna direktorka kompanije Nestle Adriatik za južni region Marjana Davidović, rekla je da je ponosna jer kompanija gradi pogon koji je apsolutno ekološki prihvativ po današnjim standardima, budući da će imati nultu emisiju otpada.

– Ponosna sam, jer imamo sertifikat sa nultim uticajem na životnu sredinu. To znači da vodu koju koristimo potpuno prečišćavamo i vraćamo nazad u prirodu, a sav otpad će biti recikliran i ponovo upotrebljen – istakla je Marjana Davidović.

Novi pogon, koji predstavlja dograđeni deo postojećeg distributivnog centra u okviru Nestle industrijskog kompleksa u Surčinu, proizvodiće četiri vrste proizvoda – šnicle, medaljone, prsa i file, od soje, glutena, ulja uljane repice, ekstrakta kvasca, brašna, sirćeta i vode, sa dodatkom aroma, saopštila je Razvojna agencija Srbije.

Nestle ističe da su istraživanja kompanije usmerena na ishranu koja će smanjiti rizik od bolesti današnjice, poput gojaznosti, dijabetesa i bolesti krvnih sudova. Nestle na globalnom nivou u okviru svog brenda Garden Gourmet, već nekoliko godina unazad nudi veganske i vegetarijanske proizvode. Kompanija je nedavno najavila i ulazak na tržište laboratorijski uzgojenog mesa.

Foto: nestle.rs