Početak proizvodnje u fabrici Brose u Pančevu krajem 2021.

Kompanija Brose, koja je u martu otpočela izgradnju fabričko-razvojnog kompleksa Pančevu, planira da u tom banatskom gradu zaposli 1.100 radnika i uloži najmanje 180 miliona evra do kraja 2026. godine, prenela je agencija Beta.

Urlih Šrikel (Ulrich Schrickel), izvršni direktor nemačke kompanije koja proizvodi delove za automobilsku industriju, na jučerašnjem sastanku sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić rekao je da će prva faza izgradnja fabrike biti završena na proleće, a da će proizvodnja otpočeti krajem 2021. godine. 

Objasnio je da je od ukupno 1.100 radnika, planirano da 460 njih bude sa visokom stručnom spremom, odnosno više od 40%. On je podsetio i da će Brose u Pančevu, uz proizvodne pogone imati i odeljenje koje će se baviti razvojem, te da će im biti neophodan kvalitetan kadar u proizvodnji hardvera i softvera.

Šrikel je rekao kako je predviđeno i da predstavnici kompanije posete Mašinski i Elektrotehnički fakultet i održe predavanja, kako bi se uspostavila kvalitetna saradnja.

Grupacija Brose sa sedištem u Koburgu, čiji je deo i Brose d.o.o, ima oko 26.000 zaposlenih, na 64 lokacije u 24 države. Ostvaruju promet od oko 6,2 milijarde evra i četvrta su po veličini porodična kompanija na svetu koja snabdeva automobilsku industriju. Razvijaju i proizvode mehatroničke sisteme za automobilska vrata i sedišta, kao i električne motore i elektroniku, između ostalog, za sisteme upravljača, kočnice, menjače i hlađenje motora. Kako je ranije saopšteno, u Srbiji je u planu proizvodnja motora upravljača, električnih pumpi za ulje i motora ventilatora za hlađenje.

Foto: Pixabay.com/Fabian Kragenings (ilustracija)

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.