Proizvodnja električnih automobila u Kragujevcu od 2024. – Vlada i Stellantis potpisali ugovor

Predstavnici Vlade Srbije i kompanije Stellantis potpisali su danas u Predsedništvu Srbije ugovor o finansiranju proizvodnje električnih automobila u fabrici Fiat u Kragujevcu. Ugovor o dodeli sredstava podsticaja potpisale su ministarka privrede Srbije Anđelka Atanasković i izvršna direktorka FCA Srbija i direktorka globalne korporativne kancelarije kompanije Stellantis Silvia Vernetti (Silvija Verneti), a potpisivanju su prisustvovali generalni direktor Stellantis-a Carlos Tavares, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju Vlade Srbije, vrednost novog ulaganja u kragujevačkoj fabrici automobila je 190 miliona evra, od čega će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 48 miliona evra.

Priprema proizvodnje novog modela automobila trajaće do kraja 2023. godine, da bi proizvodnja u Kragujevcu počela u trećem kvartalu 2024. godine, saopšteno je.

Stellantis je multinacionalna korporacija za proizvodnju automobila, jedna od četiri najveće u svetu, a formirana je 2021. godine spajanjem italijansko-američkog konglomerata Fiat Chrysler Automobiles i francuske PSA grupe.

Generalni direktor Carlos Tavares istakao je da je se automobilska industrija suočava sa veoma brzom transformacijom, te da je promena tehnologije u proizvodnji novih vozila neupitna, prenosi RTS.

Dodao je da je ugovor sa Srbijom o proizvodnji električnog automobila u Kragujevcu „jasan pokazatelj poverenja između dve strane“, kao i da je to „srž Stellantis-ovog plana do 2030. godine“. Kako je pojasnio, kompanija će do 2030. proizvesti najmanje 75 modela električnih vozila, od čega 50 u Evropi.