Solarni fotonaponski paneli će se proizvoditi i u Srbiji – U Velikoj Plani otvorena prva fabrika

Preduzeće Domi Eko Solar započelo je u pogonu nadomak Velike Plane proizvodnju solarnih panela za proizvodnju električne energije. To je ujedno i prva fabrika fotonaponskih panela u našoj zemlji, piše Balkan Green Energy News.

Srbija beleži veliki rast instalacija solarnih panela za sopstvenu potrošnju u domaćinstvima i firmama, pa je od stvaranja zakonskih uslova da građani i privreda postanu prozjumeri, početkom prošle godine, njihov broj do danas prešao 2.700, a instalisana snaga 37 MW. U isto vreme pripremaju se privatna ulaganja u velike solarne elektrane, kao i projekat od 1 GW koji sprovodi država.

Dragan Rajović, direktor i vlasnik firme Domi Eko Solar, kaže za Balkan Green Energy News da će proizvoditi dve vrste panela: od 450 kW – namenjene prozjumerima, i građanima i privredi, i od 550 kW – predviđene za solarne elektrane većeg kapaciteta.

– Kapacitet fabrike je 100 MW na godišnjem nivou, i planirano je da se dostigne do polovine sledeće godine, a investicija se procenjuje na tri miliona evra samo u opremi za proizvodnju – kaže Rajović.

Italijanska firma Ecoprogetti nedavno je isporučila proizvodnu liniju, koja je posle probnog rada započela i serijsku proizvodnju. Rajović ističe da za nekoliko dana stižu i predstavnici akreditacionog tela TUV SUD kako bi proverili standarde proizvodnje i izdali sertifikat IEC 61215 i IEC 61730.

Vladimir Dimitrijević, projekt menadžer, kaže da je proizvodna linija poluatomatska i ima deset operatera u jednoj smeni, a plan je da ukupno zaposle 45 radnika u tri smene. U pogonu se ne obavlja prosto sklapanje panela, već proizvodnja u kojoj se koriste fotonaponske ćelije, staklo, nekoliko vrsta žice, folije – topljive i trajne, razvodne kutije.

Proizvodna linija je, prema njegovim rečima, projektovana tako da kapacitet lako može da se poveća sa 100 MW na 200 ili 300 MW. Plan je da se paneli prodaju na veliko, u Srbiji i EU, ali i da se otvore maloprodajni objekti u zemlji.

Kvalitet panela im je na prvom mestu, posebno ako se ima u vidu da je tržište preplavljeno raznom robom, naglašava Rajović.

– Domi Eko Solar će garantovati za kvalitet koji je proizvod najmodernije opreme i poštovanja vodećih industrijskih standarda, a najveća prednost je što investitori i kupci mogu doći i lično videti i uveriti se u pomenuti kvalitet, za razliku od lokalnih distributera proizvoda inostranih kompanija – istakao je.

Foto: Pixabay/Free-Photos, ilustracija