Španska Teknia počela izgradnju fabrike u Kragujevcu

U Kragujevcu je u junu počela gradnja nove fabrike španskog proizvođača autodelova Teknia vredne 3 mil EUR, a završetak radova očekuje se u februaru 2020. godine, rekao je za eKapiju Slobodan Radović, direktor kompanije Teknia KG.

– Novi pogon prostiraće se na 5.500 m2, od čega će 4.600 m2 zauzimati proizvodni prostor za najsavremenijim tehnologijama proizvodnje. To su dvostruko veći kapaciteti od pogona u kojem Teknia sada proizvodi, u iznajmljenim prostorijama nekadašnje Zastavine fabrike 21. oktobar – kaže Radović i dodaje da je u planu i dodatno proširenje kapaciteta za još 3.500 m2 kroz drugu fazu izgradnje pogona.

Teknia, koja je u Srbiju došla 2014. godine nakon što je kupila kragujevačku firmu za proizvodnju auto-dizalica Promotor-Irva, odavno planira izgradnju sopstvene fabrike.

Nakon prelaska u novu fabriku, Radović očekuje rast prometa kompanije za najmanje 4-5 puta do 2022. godine, kao i povećanje proizvodnje čija vrednost ove godine iznosi 5 mil EUR, dok je plan da za tri godine ona dostigne i 20 mil EUR.

On dodaje da će po završetku fabrike ukupan broj zaposlenih biti oko 120, dok sada u kompaniji radi 75 radnika.

Teknia KG sarađuje sa velikim kompanijama iz autoindustrije kao što su Fiat, Opel i PSA (Peugeot Citroen Automobiles), a najveći kupac im je Bosch u Pećincima, za kojeg proizvode elemente za motore brisača.

Imamo saradnju sa većinom firmi iz oblasti autoindustrije u Srbiji, ali i u inostranstvu. Među našim klijentima je i nemački Eberspacher za kojeg radimo elemente izduvnih sistema i preko njih svoje proizvode plasiramo u Nemačku, za BMW i Daimler, kao i za Ameriku. Za PSA izvozimo u Slovačku i Francusku, a imamo plasman i u Južnu Afriku za Bosch– ističe Radović.

On dodaje da je nakon najave gradnje nove fabrike, primetno povećano interesovanje kupaca za proizvode Teknie.

– Javljaju nam se zainteresovani kupci i već smo dogovorili nove saradnje, među kojima su američki Lear i francuska Faurecia, a u pregovorima smo i sa kineskom kompanijom za proizvodnju autodelova JanFeng čija fabrika će biti nadomak naše ovde u Kragujevcu – kaže Radović.