Srbija osniva centre spoljne trgovine u inostranstvu

Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o centrima spoljne trgovine u inostranstvu, kojom se Vladi i Privrednoj komori Srbije omogućava rad na zajedničkoj promociji države i privrede.

Centri će vršiti poslove uspostavljanja i unapređenja ekonomske saradnje privrede sa inostranstvom, promociju privrednih potencijala Srbije i privlačenje stranih investicija u našu zemlju, kao i druge poslove zastupanja ekonomskih interesa i promocije privrede Srbije u inostranstvu.

Takođe, centri spoljne trgovine biće zaduženi za „poslove koordinacije saradnje državnih organa Republike Srbije sa nadležnim organima i institucijama inostrane države u oblasti ekonomske saradnje“.

Centri će biti osnovani ugovorom Vlade i Privredne komore Srbije. Njima će upravljati direktor, upravni i  nadzorni odbor. Predsednik i članovi upravnog i nadzornog odbora funkciju će obavljati bez naknade.

Centri će „blisko i usklađeno sarađivati sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u inostranstvu, kao i sa drugim državnim predstavništvima Republike Srbije u inostranstvu u smislu međusobne razmene svih važnih informacija i koordinacije aktivnosti“.

Sve poslove, centri obavljaju za potrebe privrednih subjekata Srbije, privrednih i drugih udruženja u oblasti ekonomske saradnje, kao i drugih subjekata, pravnih i fizičkih lica koja su zainteresovana za razvoj ekonomske saradnje

Uredba o centrima spoljne trgovine u inostranstvu objavljena je u Službenom glasniku broj 140/2020 od 20. novembra, a stupila je snagu osam dana kasnije. Dokument možete pogedati OVDE.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.