Srpski proizvodi od soje osvajaju Aziju i Afriku

„Sojaprotein„, jedan od najvećih evropskih prerađivača genetski nemodifikovane soje, danas svoje proizvode izvozi u 53 zemlje širom sveta. Uz nešto više od 30 evropskih zemalja koje su centralno tržište kompanije koja posluje u sastavu „Victoria Group„, u poslednjih godinu dana prošireno je tržište na Bliskom istoku i Severnoj Africi, i otpočeo je izvoz u zemlje Dalekog istoka, pa čak i u Meksiko. Sada već redovne isporuke odlaze u Jordan, Egipat, Tunis, Maroko, Južnu Koreju, Filipine, Indoneziju, Vijetnam i druge zemlje azijskog i afričkog kontinenta.

– Proizvode od soje izvozimo na 5 kontinenata, što nas čini jednim od najvećih prerađivača NON-GMO soje na svetskom nivou. Na svim ovim tržištima veliki je izazov zadovoljiti specifične zahteve kupaca, ali i uvek odgovoriti na hitne narudžbine. Zaista smo jedni od retkih proizvođača u svetu sa ovako širokom paletom proizvoda kako za prehrambenu i farmaceutsku industriju, tako i za ishranu životinja. Srbija ima dugu i uspešnu tradiciju u proizvodnji soje, i uz Ukrajinu i Italiju najveći je evropski proizvođač ove uljarice. To nam u startu daje dobru poziciju, a uspešan plasman u izvozu dugujemo činjenici da prerađujemo isključivo genetski nemodifikovanu soju, i da su naši proizvodi sertifikovani prema standardima koji to i garantuju, kao što su IP NON-GMO i Dunav Soja –  izjavio je Nikola Vujačić, izvršni direktor i direktor operacija u „Victoria„ grupi.

On je dodao da „Sojaprotein„ stalno stiče nove kupce iz evropskih i vanevropskih zemalja.

–  Švajcarski „Nestle„ i nemački „Bayer„ su neka od našoj javnosti dobro poznatih imena, ali tu su i drugi svetski giganti.

„Sojaprotein„ preko 90 odsto troškova plaća u Srbiji, dok u strukturi prihoda preko 60 odsto dolazi iz izvoza. Ovakav obim izvoza omogućava Sojaproteinu da iz godine u godinu bude jedan od najvećih neto izvoznika u Srbiji. Širenjem srpskih kompanija na inostranom tržištu i rastom neto izvoza pozitivno se utiče na platni bilans zemlje i uposlenost domaće radne snage.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.