Švajcarska Etampa zvanično otvorila fabriku u Kruševcu – Proizvode i za Ferrari, Porsche, Bugatti

U Kruševcu je u utorak (31. januara) zvanično otvorena fabrika švajcarske kompanije Etampa, iz sektora mašinske obrade metala. U tom pogonu zasad je 25 zaposlenih, a u planu je da do kraja godine bude do 60.

Kapacitet proizvodnje u Kruševcu je oko 280 miliona delova godišnje. Većina kupaca Etampa proizvoda je iz industrije automobila (Ferrari, Porsche, Bugatti) elektronike/elektrotehnike, građevinarstva i medicinske/bezbednosne tehnologije, saopšteno je na sajtu Grada Kruševca.

Kako je istakao direktor Aleksandar Stanković, trenutno je najveći problem nedostatak alatničara, a planovi su da se zajedno sa RPK i Školskom upravom, angažuju u iniciranju dualnog obrazovanja za te potrebe.

– Etampa je u svojim ambicioznim planovima istakla da želi i da proširi proizvodnju, tako da će Grad Kruševac i dalje nastaviti da opravdava epitet povoljnog poslovnog okruženja i dobrog domaćina za sve kompanije i privredne subjekte – rekla je prilikom otvaranja pogona gradonačelnica Jasmina Palurović.

Etampa AG je osnovana 1945. godine u Švajcarskoj, a u međuvremenu se razvila u značajnu međunarodnu kompaniju u oblasti štancovanja i finog brušenja.

Etampa pruža različite usluge u obradi metala (fino brušenje, poliranje itd.), a njeni kupci dolaze iz oblasti automobilske industrije, elektronike, građevine, bezbednosne i medicinske tehnologije i drugih grada. Bavi se proizvodnjom sofisticiranih delova koji su od velikog značaja za bezbednost finalnog proizvoda i koriste se za kočione/sigurnosne sisteme vozila i komponente elektromotora, u medicinskoj tehnologiji, kao deo kućnih i drugih aparata.

Uz Srbiju, Etampa ima filijale i u Ilinoisu (SAD) i Blanskom (Češka).

Svečanom otvaranju prisustvovali su i generalni direktor Etampa AG Walter Sahli, kao i zamenik direktora Thomas Hauser.

Izvor i foto: Grad Kruševac (krusevac.ls.gov.rs)