„Svilajnac pretekao Jagodinu i Ćupriju“ – Stiže još jedna nemačka kompanija, šesta u ovoj opštini

Predstavnici opštine Svilajnac i kompanije Brühl (Bril) potpisali su u nedelju, 25. februara, ugovor o investiciji tog nemačkog proizvođača sigurnih vrata i ograda za automatizovane proizvodne linije. Vlasnik kompanije Hajnrih Bril naglasio je da je ovo prva investicija Brühl-a van Nemačke, preneli su lokalni mediji

Brühl kupuje plac od tri hektara na teritoriji Svilajnca, a do kraja godine trebalo bi da završi gradnju fabrike od 1.500 kvadratnih metara, vrednosti milion i po evra, u kojoj će se u prvoj fazi zaposliti 50 radnika. Predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović rekao je ranije za Politiku da je ovo šesta investicija nemačkih kompanija u ovoj opštini u poslednjih 12 godina. Milanović je pojasnio da na teritoriji opštine Svilajnac posluje oko 20 fabrika.

Osim domaćih, tu su i firme iz Nemačke, Švajcarske, Italije, Turske, a prošle godine ostvarili smo rekordni suficit u istoriji Svilajnca od 23,4 miliona dolara. Pretekli smo po suficitu daleko veće gradove, poput Jagodine, Ćuprije i Paraćina i mogu da kažem da je u ovom kraju Svilajnac lider u industriji, rekao je Milanović.

Naveo je da spoljnotrgovinski promet te opštine sada iznosi 165 miliona dolara, što je, kako tvrdi, tri puta više nego 2012. godine.

– Više je faktora koji su uticali na ovaj rezultat. U poslednjih 15 godina izgradili smo dve industrijske zone i kompletno ih infrastrukturno opremili, osnovali smo slobodnu carinsku zonu i omogućili investitorima da se bez velike administracije bave uvozom i izvozom, krajem 2022. dobili smo odlukom vlade carinsku ispostavu. Međutim, svega toga ne bi bilo da uspešno ne sprovodimo dualno obrazovanje, jer pripremamo radnu snagu za ove industrije – kaže Milanović.

U dualno obrazovanje upisuju se mali maturanti iz Svilajnca i okoline i oni imaju prednost pri zapošljavanju. Svilajnac ima 25.000 stanovnika, a radnici dolaze i iz okolnih mesta. Milanović kaže da su u ovom gradu posao našli i ljudi iz Kragujevca, Jagodine, Požarevca…

– Značajno je što imamo Mašinski fakultet u Kragujevcu, što je izgrađen autoput, a očekujemo i da ove godine počne izgradnja najvećeg infrastrukturnog projekta – mosta na Moravi i obilaznice oko Svilajnca – čime bismo rasteretili grad od teškog saobraćaja i ubrzali protok robe, ali i povećali bezbednost – izjavio je Milanović.

Foto: Pixabay.com/jotoler, ilustracija