A vi to (ne)merite?

Počela je 2021. godina od koje svi jako puno očekujemo. Profitabilnost i produktivnost su među stavkama koje će svima biti neophodne i više nego inače.

O produktivnosti i o novim-starim supply chain strategijama koje ćemo morati da upotrebimo kako bismo se vratili na kolosek profitabilnog rasta, govori Antonio Zrilić, konsultant i osnivač konsultantske kuće Logiko d.o.o, specijalizovane za savetovanje u supply chain menadžmentu, u novom broju Business Unusual. 

Kada sam o merenju produktivnosti razgovarao sa predsednicom uprave jednog maloprodajnog lanca ispričala mi je sledeću priču. U jednom gradu imali su prodavnicu koja je radila u dve smene. Poslovođa u jednoj smeni je imao značajno veći promet od kolege u drugoj smeni. Kada su poslovođu sa slabijim rezultatom suočili sa tom činjenicom i pitali zašto je to tako, on je odgovorio začuđeno: „A vi to merite?“.

Dakle, koliko to god smešno izgledalo, nekada se stvari moraju izričito spominjati jer ne mora značiti da se one podrazumevaju. Najvažnije stvar je da se merenje poveže sa motivacijom i usmeri u pravcu u kojem želimo da ide kompanija.

– Merenje mora biti usmereno na rezultate koji znače da će našim klijentima i kupcima pomoći da i oni postignu svoje rezultate. Ako naši kupci postignu željene rezultate, biće srećni. Ako su kupci srećni i mi ćemo biti, i na kraju će i radnici biti srećni.

Merenje, dakle, nije napravljeno samo radi sebe niti da bi nadređeni maltretirali radnike, jer ako je tako (bilo da je svesno ili nesvesno urađeno), to se vidi iz aviona – radnici će takvom merenju pružati otpor i neće se postići željeni rezultat.

Više informacija i saveta možete pročitati na antoniozrilic.com, a dostupna je i e-knjiga Saveti za produktivnost.