Amazon plaća prekvalifikaciju zaposlenih koji žele da voze kamion

Kompanije Amazon i DEKRA ulažu zajedničke napore kako bi ublažile nedostatak vozača u Nemačkoj. Gigant e-trgovine udružio se sa kompanijom DEKRA kako bi pokrenuo program obuke za vozača kombija i kamiona za svoje zaposlene, koji žele da promene profesiju.

Kurs za obuku vozača deo je Amazon-ovog programa Career Choice, koji omogućava zaposlenima u toj kompaniji (na primer onima koji rade u skladištima) da se prekvalifikuju za oblasti u kojima Amazonu nedostaje kadar (npr programeri, električari, monteri mašina, vozači kamiona…).

Osmomesečni kurs u ovom slučaju uključuje obuku za dobijanje vozačke dozvole kategorije C/CE, u saradnji sa lokalnom auto-školom. Osim teoretske obuke, polaznici moraju da pohađaju i 27 časova vožnje, od po 45 minuta. Program uključuje i obuku o tehnologiji komercijalnih vozila, radnom pravu i bezbednosti, zaštiti zdravlja, teretnom transportu, tržištu drumskog prevoza i naprednim veštinama vožnje.

Oni koji uspešno završe obuku, dobijaju vozačku dozvolu C/CE kategorie, kao i sertifikat BKfFK/V nemačke industrijske i trgovinske komore, zajedno sa potvrdom o pohađanju akademije DEKRA.

Amazon plaća unapred 95% obuke, dok preostale troškove snose kandidati. Osim toga, polaznici se mogu čak prijaviti i za Amazon-ovu podršku za pokretanje sopstvenog posla. Svi koji završe program i uspešno polože, imaju 90 dana da ramisle da li će krenuti novim profesionalnim putem ili ostati sa Amazonom.

Tammi Thieman, viši menadžer programa u Amazonu, kaže da oni žele da „vrate nešto društvu“ putem ovog programa.

– Želimo da pružimo našim zaposlenima priliku da grade karijeru. Takođe znamo da ne misle svi koji dođu u Amazon da zauvek rade sa nama. Neki vide Amazon kao odskočnu dasku za sledeću priliku, a Career Choice bi trebalo da ih podrži na tom putu.

Manuel Menne-Dorne iz DEKRA Qualification navodi kako Amazon pruža svojim zaposlenima „prave alate“ koji pomažu u njihovom razvoju, budući da su „fluktuacije sastavni deo današnjeg tržišta rada“.

Izvor: trans.info 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.